Nagyvilág

The Washington Post: sovinizmus felé hajlik az Orbán-kormány

A The Washington Post Magyarország jobbra fordul című szerkesztőségi cikkben foglalkozott az új magyar kormány első napjaival.

Az új magyar kormány sovinizmus felé hajlik és célba vette a médiát – fogalmazott a cikk alcímében a liberális hangvételű, mértékadó amerikai napilap.

Orbán Viktor pártjának a kétharmados parlamenti többség elegendő a szélsőjobb segítsége nélkül való kormányzáshoz. Sok magyar úgy gondolta, hogy Orbán Viktor mérsékelni fogja egykori megosztó politikáját, mindeddig nem tette – írta a The Washington Post.

A lap emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor előző miniszterelnöksége idején nemkívánatos személlyé tette magát Washingtonban, annak ellenére, hogy országa NATO-tag. Az amerikai lap szerint a Bush-kormány megsértődött amiatt, hogy Orbán Viktor kiszolgálta a magyarországi szélsőjobbot, amelyet még mindig jellemez az 1930-as évek nacionalizmusa és antiszemitizmusa.

Az kettős állampolgárság kapcsán amerikai lap úgy vélekedett: “úgy tűnne, hogy nincs nagy szükség egy ilyen lépésre”, mivel az első két ország az EU tagja, a harmadik pedig arra pályázik. Orbán Viktor ismét azoknak tett kedvére, akik soha nem fogadták el a Magyarországot jelenlegi határai közé csökkentő 1920-as trianoni szerződést.

A The Washington Post szerint azonban a nagyobbik problémát a sajtó feletti új, átfogó ellenőrzés bevezetésére tett kísérlet jelenti.

Ha a kormányfő a demokratikus intézmények meggyöngítésére törekszik, akkor ezzel csak azt fogja elérni, hogy a nyugati fővárosokban ismét kitaszítottként fogják kezelni – olvasható a szerkesztőségi cikkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik