Nagyvilág

Karácsonyi merényleteket tervez az al-Kaida

Elfogott iszlamista lázadók vallomásai szerint az al-Kaida öngyilkos merényleteket tervez a karácsonyi időszakban Európában és az Egyesült Államokban.

A múlt hétvégén Stockholmban egy zsúfolt utcán elkövetett sikertelen merénylet az egyike volt a felkelők által bevallott, tervezett robbantásoknak – mondta Dzsavád Puláni iraki belügyminiszter. Az őrizetbe vett lázadók csak a robbantás után tettek vallomást.

Az iraki külügyminiszter, Hosjar Zebari “kritikusnak” nevezte a fenyegetéseket, de sem ő, sem Puláni nem közölte, mely európai országok vannak veszélyben. Bagdad már értesítette az Interpolt a vallomásokról.

A lázadók állításainak ellenőrzésére nincs mód, de a nyugati terrorizmus-ellenes szervek egyébként is magas készültségben vannak az ünnepek idején. Különösen azóta óvatos a terrorelhárítás, hogy tavaly Umar Faruk Abdulmutallab nigériai állampolgár karácsony napján megpróbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó repülőgépet. Az iraki belügyminiszter elmondta, hogy az őrizetbe vett lázadók egy olyan csoport tagjai, akik egyenesen a feltehetően Pakisztánban bujkáló központi al-Kaida vezetéstől kapják az utasításaikat.

AJÁNLOTT LINKEK:

Terrorhálózatokat lepleztek le Európa-szerte (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik