Nagyvilág

Zárt ajtók mögött alakul a szlovák kormánykoalíció

Már órák óta tárgyalnak a négy szlovákiai jobbközép párt vezetői Pozsonyban.

A kedden délután kettőkor kezdődött tanácskozásról este nyolcig nem hivatalos forrásokból csak annyi szivárgott ki, hogy azt egyszer rövid időre megszakították. A pártvezetők állítólag a szlovák-magyar viszonyról konzultáltak szakértőikkel. Hivatalosan az információt senki sem erősítette meg. Az nem világos, hogy a vita Pozsony és Budapest, vagy a szlovákiai magyarok és Pozsony viszonyát érintette.

A pártok szóvivői este nyolckor csak annyit közöltek, hogy a vita még néhány óráig is eltarthat.

A szlovákiai választásokat tíz napja az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerte majdnem 35 százalékos eredménnyel, de nem akadt koalíciós partnere, így egyedül képtelen többségi kormányt alakítani. Robert Fico, a Smer elnöke kormányalakítási megbízatást kapott az államfőtől, amelyet szerdán várhatóan visszaad Ivan Gasparovicnak. Az elnök szerdán délután fogadja az alakuló jobbközép koalíció képviselőit is, akiknek közös kormányfőjelöltje Iveta Radicová.

A jobbközép koalíció létrehozásáról a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Híd párt állapodott meg. A koalíciónak a 150 tagú parlamentben 79 képviselője lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik