Nagyvilág

Robbanó szigeteken lépked Japán

A több mint fél évszázados területi vita újbóli felhevítésében a japán sajtó szerint Kína keze is benne van.

A Kuril-szigetek kérdése azután került ismét előtérbe, hogy Medvegyev orosz elnök szeptember végén bejelentette: meglátogatja a szigetcsoportot. Egyelőre elmaradt az elnöki látogatás, Medvegyev a szigetcsoportot „Oroszország fontos régiójának” nevezte, valamint kijelentette, hogy a közeljövőben mindenképpen elutazik a szigetekre – adta hírül a Kitekintő.hu.

Japán hevesen reagált Medvegyev szavaira, a kormányzat „sajnálatosnak” és „provokatívnak” nevezte az elnök nyilatkozatát, míg Maehara Szeidzsi külügyminiszter magához hívatta Mihail Belijt, Oroszország tokiói nagykövetét, akit figyelmeztetett rá, hogy az elnök tervei komolyan veszélyeztetik a két ország bilaterális kapcsolatait. Moszkva hasonlóan éles szavakkal reagált Maehara szavaira, a Duma külügyi bizottságának elnöke, Konsztantyin Koszacsev kijelentette: elfogadhatatlannak tartja, hogy a japán külügyminiszter „meg akarja mondani, hogy az orosz elnök az ország mely részeit látogathatja meg”, valamint megerősítette, hogy szerinte szó sincs területi vitáról, a Kuril-szigetek Oroszország része.

A fentihez hasonló, heves diplomáciai szócsata eddig nem volt jellemző a Kuril-szigeteket érintő vitákra. Oroszország több ízben is sürgette a kérdés tárgyalásos rendezését, valamint a jelenlegi és az előző japán miniszterelnök is a higgadt egyeztetés, illetve a japán–orosz kapcsolatok mélyítésének fontosságáról beszélt.

Medvegyev bejelentése mögött a japán sajtó Kína befolyását véli felfedezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik