Nagyvilág

Medvegyev befolyásosabb lett

Idén is elkészítette az amerikai Forbes magazin a világ legbefolyásosabb embereinek listáját. Barack Obama már nem a legfontosabb, Vlagyimir Putyin lecsúszott a képzeletbeli dobogóról, de a pápa, Angela Merkel és Dmitrij Medvegyev, „formájukon” sokat javítva nyertesnek tekinthetőek. XVI. Benedek felkúszott az ötödik helyre, a német kancellár, egyedüli nőként a legjobb tízben az előkelő hatodik helyen végzett, míg az orosz elnök a 2009-es negyvenharmadik helyet követően idén felküzdötte magát a tizenkettedik helyre.

A lista jelzi, egy év alatt sokat változott a világ és az egyes politikusok megítélése, s talán nem véletlen, hogy az idei aranyérmes Hu Csin-tao kínai elnök lett. A két vezető orosz politikus közeledése is új tendenciákat sejtet, a 2010-es évet, a lista alapján úgy tűnik, Dmitrij Medvegyev „behúzta” Vlagyimir Putyinnal szemben.

A Forbes rövid indoklása alapján a jelenlegi orosz elnök a pragmatikusabb, önállóbb politikájának köszönhetően jött előre majdnem harminc helyet. Jurij Luzskov moszkvai polgármester leváltása, az Egyesült Államokban lebukott orosz kémek kitüntetése, a rendszeres twittelés és az energiahordozóktól való gazdasági függés megszűntetésére tett kísérletek is érvként szerepelnek a látványos előrelépés mellett (a Black Sabbath-ért való rajongása már csak hab a tortán). A Forbes ugyanakkor megjegyzi, hogy Vlagyimir Putyin még mindig erősebb, mint az általa kiválasztott Dmitrij Medvegyev, és megemlíti azt is: a miniszterelnök már lefoglalta a Putin2012.rf domaint, ha esetleg bárki is kételkedett volna újraindulási szándékában.

A lista idén hatvannyolc szereplős volt, a Föld lakosságának megfelelően minden százmilliomodik lakosra jut egy helyezett, akit gazdasági, egyéni valamint a világ eseményeire gyakorolt befolyása alapján választanak ki. A tavaly anti-Obamaként aposztrofált Vlagyimir Putyin még mindig a világ meghatározó vezetőinek elit csoportjához tartozik, míg elnöke, bármennyit is lépett előre, továbbra is messze mögötte található. Az önállóság jelei 2009 szeptemberétől valóban felfedezhetőek Dmitrij Medvegyev politikájában, és országon belüli népszerűsége is sokat nőtt, időnként igen közel kerülve a jelenlegi miniszterelnökhöz, ez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy a tendencia az elkövetkezendő két évben is ez marad, és az elnök valóban komoly kihívója lehet Puytinnak.

A nyugati sajtó kettejük kapcsolatát még mindig tandemként aposztrofálja, és ha ebben a kontextusban vizsgáljuk, akkor Medvegyev elnök előrelépése inkább erősíti befolyásukat még egyenként is, mintsem gyengítené. Az előkelő helyezések inkább azt sejtetik, hogy az elmúlt év sikeres volt az orosz politika számára, és a „power couple”-ként is ismert páros még nagyobb hatással lehet majd a világpolitikára. Medvegyev szempontjából a következő két év inkább abból a szempontból lehet érdekes, hogy sikerül-e rányomnia saját bélyegét az orosz bel- és külpolitikára, vagy a putyini út hűséges követőjeként lesz majd egy apró alfejezet az orosz történelemkönyvekben. A Forbes friss listája szerint az elnöknek nincs miért aggódnia, és méltó partnere lehet mentorának, Putyinnak.

Egy biztos: Oroszország fejlődéséhez mind a két vezetőre szükség lesz: Medvegyev technikai újításokba, a tudományba és oktatásba vetett bizalmára éppen úgy, mint Putyin karizmtikus, vaskezű politikájára. A kérdés nem az, hogy ki lesz az elnök 2012-től, hanem hogy a két orosz politikus együttes erővel meddig juthat el az ország átalakításában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik