Nagyvilág

Brüsszel nem indít eljárást a magyar médiacsomag miatt

Neelie Kroes médiaügyi biztos nem lát okot arra, hogy eljárást indítson bármely EU-tagállam ellen az alapvető jogokhoz tartozó szólás- és sajtószabadság megsértése miatt.

Az Európai Bizottság jelenleg nem lát okot arra, hogy eljárást indítson bármely EU-tagállam ellen az alapvető jogokhoz tartozó szólás- és sajtószabadság megsértése miatt – mondta Neelie Kroes, az uniós végrehajtó testület médiaügyi biztosa az Európai Parlament (EP) strasbourgi vitájában.

A késő estébe nyúlt vitát annak nyomán tartották, hogy egy beadvány szerint súlyos fenyegetés éri az információ szabadságát és a médiaszabadságot több EU-tagállamban: a Cseh Köztársaság és Olaszország után Magyarország, Észtország és Románia is az információ és a média szabadságát súlyosan korlátozó tervezeteket vitat meg.

Neelie Kroes hangsúlyozta: jelenleg az Európai Bizottság nem lát okot arra, hogy beavatkozzon – közölte Kroes, és hangsúlyozta, hogy a tagállamok alkotmányos berendezkedése védi az alapvető jogokat.

A vitában Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő kijelentette: az Európai Bizottság “nem fogja megspórolni magának”, hogy ellenőrizze a tagállamokat, betartják-e az alapvető jogokat. Szükségesnek mondta annak megakadályozását, hogy a média-tulajdonviszonyokban monopolhelyzet alakuljon ki, “mint Olaszországban, a Berlusconi-sajtóbirodalommal, amelynek a példáját már Magyarországon, az RTL Klub megvásárlásával követik”.

Pelczné Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő azinban méltatta, hogy az Európai Bizottság kiegyensúlyozottan kezeli a szólás- és sajtószabadság ügyét, illetve felhívta a figyelmet arra, hogy a médiatörvény elfogadása “nem múlt idő, mert a jövő héten kezdődik a vitája”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik