Belföld

Belvárosé marad a Gresham

Nem adták el a Gresham-palotát. Apportként vitték be a Gresco Rt-be, amelyben az V. kerületi önkormányzat is tulajdonos - állítja Steiner Pál ügyvéd, a belvárosi-lipótvárosi képviselő-testület szocialista frakciójának vezetője.

Ő már csak tudja, hiszen 8 éve tevékenykedik az önkormányzatban, 1994-től a palota rekonstrukcióját előkészítő kerületi ad hoc bizottság szakmai vezető helyettese, a testület szerződésekben illetékes bizottságának vezetője.

Semmi értelme nem lett volna annak, hogy Medgyessy Péter cége befolyásolja a kerület képviselőit állítja Steiner Pál.

A Gresham-projekt 1992-től tőkehiány miatt állt. Csak 1995 nyarán került ismét az önkormányzat érdeklődésének homlokterébe. Érvényes szindikátusi szerződése volt az önkormányzatnak az Oberoi vezette cégcsoporttal, melynek nem volt elég tőkéje – ez volt a pangás oka. A szerződés szerint Közép-Európa legszebb fekvésű és gyönyörű épületét, a Gresham-palotát eredeti századfordulós állapotába állítják vissza. Ötcsillagos luxushotelt építenek belőle az exkluzív vendégeknek, arra számítva, hogy Budapest lesz a közép-európai régió üzleti központja. Az elképzelést az 1994-ben alakult képviselő-testület örökségbe kapta, s a szerződés az önkormányzatot együttműködésre kötelezte. Két dolog rögtön kiderült a szerződésből: a projekt több tízmillió dolláros befektetést igényelt, városfejlesztési szempontból megalapozott volt a célja. A képviselők előtt az a dilemma állt: kiírunk-e nemzetközi tendert, amihez fel kell mondani a szindikátusi szerződést. Ha felmondtuk volna, akkor legalább egy évtizedre megakadt volna ez a beruházás és az épület csak tovább pusztult volna. Arról nem is szólva, hogy közben az önkormányzat évi 50 millió forintot költött csak az épület olajkazános fűtésének támogatására, miközben a lakók áldatlan körülmények között éltek ott. Minden amellett szólt, hogy fogadjuk el a szerződés korszerűsítését. Erről senkinek nem kellett minket “megdolgozni”- mondja Steiner Pál.

Az Oberoi-jal megállapodott a jelenlegi tulajdonos egyik alapítója, a Patine, és együtt alapították meg a Gresco Rt-t. Elindult a hosszadalmas tárgyalás, amiben – nyugodt lelkiismerettel mondom – semmiféle politika nem volt; a képviselőtestület valamennyi tagja egyetértett azzal: a projektet meg kell valósítani. Leegyszerűsítve: arról volt szó, hogy az épületet tényleg eredeti állapotban állítják helyre, s a kiszemelt üzemeltető, a Four Seasons Rt szállodalánc – amely egyébként sehol másutt nem fektetett be szállodaépítésbe – is beszáll jó néhány millió dollárral a Grescóba. Mint résztulajdonos, magas színvonalon üzemelteti a szállodát, amivel mintegy 1200 munkahelyet teremt, s a helyi adók révén a kerület is bevételhez jut. Közben az önkormányzat tartós tulajdonosi érdekeit is biztosítani kellett.

Ellentétben a sajtó egyes képviselőinek állításával mi nem adtuk el a Gresham-palotának egy tégláját sem! Apportként vittük be az épületet a közös vállalkozásba, a Gresco Rt-be, amiben egyébként a kerület is tulajdonos és a képviseletében jómagam igazgatótanácsi tag vagyok. Így a Gresham “eladásában” és erről való meggyőzésben senki sem lehet ludas, továbbá nem kellett senkit sem befolyásolni – hangoztatja Steiner Pál.

Bár sokáig vitatkozott a képviselőtestület, a vita végén egyhangúlag elfogadták a képviselők a Gresco-szerződésrendszert. A képviselő-testület vagy a szocialista frakció befolyásolása ezért kizárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik