Élet-Stílus

Kedvencünk, a vörös panda

Ezek az édesen játszó kis pandák, azaz vörös macskamedvék a cuki toplista élén foglalnak helyet.

Már itt a tavasz, de a hideg hétvége kicsit még visszarepített a télbe. Pillantsunk vissza a havas hónapokra ezzel a két játékos állatkával. A vörös macskamedvék, avagy vörös pandák az óriáspandák távoli rokonai. Ezek a nagyobb macska méretű emlősök nagytermetű, fekete-fehér rokonaiktól eltérően nem kizárólag a bambuszt szeretik, hanem gyümölcsöt, gyökereket, sőt, tojást és hernyókat is esznek.

Nem véletlenül hancúroznak akkora elánnal a kis pandák a hóban: eredeti élőhelyükön, Mianmárban, Nepálban és Közép-Kínában is a magaslati erdőkben élnek, akár 1500 méterrel a tengerszint felett. Bírják tehát a hűvösebb klímát, a nagy hidegben bundás farkukat használják takarónak.

Ezek a magányosan élő állatok még egy különleges vonással rendelkeznek: a mellső végtagjukon hat ujjuk van. A hatodik ujj a csuklócsont megnagyobbodása, amely szembefordítható a többivel. Így könnyedén le tudják szakítani a bambuszhajtásokat. Sajnos ezek a végtelenül bájos kis lények a súlyosan veszélyeztetett állatok közé tartoznak!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik