Belföld

A Fidesz megvéd a bankoktól és a gázártól

Hamarabb dönt a parlament az Alkotmányról, s az ellenzéki pártokon múlik, részt vesznek-e az alkotmányozásban - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője Siófokon pénteken, aki egyébiránt Audijától is megszabadul. A Fidesz-KDNP megvédi az embereket az áram- és gázdíjak emelkedésétől, a banki szolgáltatási díjak növekedésétől.

A kormánytöbbség azt javasolja, hogy április 18-án, ne pedig április 25-én, húsvét hétfőn döntsön az Országgyűlés az új Alkotmányról – jelentette be Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője Siófokon pénteken.

Lázár János újságírók előtt kiemelte: legkésőbb március 15-ig a képviselőcsoportok és a független képviselők saját normaszöveget nyújthatnak be.

Nem az a lényeg, hogy csak az öt parlamenti párt vegyen részt az alkotmányozásban – hangsúlyozta, hozzátéve: nem a kormány írja az alkotmányt, a parlament fogja az új alaptörvényt megszövegezni. Az ellenzéki pártokon múlik, részt kívánnak-e venni az alkotmányozásban – mondta a frakcióvezető.

A határon túli magyarok állampolgárságával kapcsolatban elmondta, hogy arra jutottak, az alkotmányban az elvnek meg kell jelennie, de hogy ez pontosan mit jelent a határon túli magyarok számára, azt a kapcsolódó sarkalatos törvényben, a választójogi törvényben kívánják rendezni.

A “védelem 6 hónapja

Lázár János a sajtótájékoztatón azt is kijelentette a Fidesz-KDNP kihelyezett tanácskozása után, hogy a kormánypárti képviselők a védelem időszakának fogják tekinteni a következő hat hónapot.

A Fidesz frakcióvezetője közölte: képviselőtársai számára az jelenti majd a fő kihívást a következő fél évben, hogyan tudnak a közszolgáltatókkal, a bankokkal szemben védelmet biztosítani az emberek számára. Meg kell védeni az állampolgárokat az áram- és gázdíjak emelkedésétől, valamint a banki szolgáltatási díjak növekedésétől – tette hozzá.

Ennek érdekében három monitoring bizottságot hoz létre a frakció: az egyik az emberek jövedelememelkedését vizsgálja majd, a másik kettő pedig a közszolgáltató cégek politikáját, valamint a banki szolgáltatások díjainak emelkedését.

Személycserék

Változások lesznek a parlamenti bizottságok vezetésében: az önkormányzatit ezentúl Láng Zsolt (Fidesz), az egészségügyit pedig Kovács József (Fidesz) vezeti majd. A nemzetbiztonsági bizottság alelnöki tisztségére pedig a fideszes Gulyás Gergelyt jelölik.

Lázár János sajtótájékoztatóján azt is közölte, hogy újra megkezdi a kormány a kát-rendszer (kötelező átvételi rendszer) felülvizsgálatát. Hozzátette, Orbán Viktor miniszterelnök három héten belül tájékoztatja majd a kormánypárti képviselőcsoportot arról, mire jutott a kabinet. A cél a kát-rendszer minél hamarabbi megszüntetése és az, hogy a távhődíjak ne emelkedhessenek tovább – mondta.

Lázár kijelentette: a jövőben nem kívánja senkinek a szolgálati gépjárművét igénybe venni. (Néhány hete kiderült, hogy Lázár János egy 15 millió forint körüli S8-as Audit használ szolgálati autóként.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik