Kultúra

A tévében: Karády Katalintól Audrey Tautou-ig plusz négy borjú

Az évet többféleképpen is el lehet kezdeni, valaki visszatekint, valaki előre, valaki a szépre emlékezik, valaki meg egyáltalán nem emlékszik semmire.

Mi mindenkinek a kedvére szeretnénk tenni, ezért változatos kínálatunkat úgy állítottuk össze, hogy ki-ki megtalálja a neki megfelelő választást.

Aki felidézné a múltat, rögtön húsz évet röpülhet vissza – 1990-ben pattant ki a Duna-gate, azaz derült ki, hogy a titkosszolgálatok még azután is folytatták az ellenzéki pártok megfigyelését, hogy erre az új alkotmány már nem adott lehetőséget. Ki-ki levonhatja ebből a következtetéseket a titkosszolgálat, az (akkor még) állampárt és az akkori idők hangulata felől (és összevetheti mai tapasztalataival) – a részletek tekintetében 18:00-kor kell a Duna II. Autonómiára kapcsolni, amikor és ahol is kezdetét veszi a Múlt idő ’89 Duna-gate című műsor.

Kicsit előreugrunk akkor az időben, képeljük el, hogy 250 002 011-et írunk, a Föld kicsit átalakult, a kontinensek egymásba torlódtak, mai nagyvárosok tűntek el a közetrétegek alatt, de amúgy is elég rosszak az élet esélyei. A furcsa magyar címet kapó Az ütköző jövő: Az Édenkert vége (mivel is ütközik a jövő? Az eredeti cím – The Clash of Continents, azaz a kontinensek összeütközése/összecsapása tán túl értelmes és egyértelmű volt) mutatja meg nekünk ezt a kissé távoli eseménysort, bár egy dolog sejthető lesz, a porladó magyar emlékek közt lesz egy befejezetlen metróvonal is. 21:00, National Geographic.

Ez nem az a kimondott happy end, nem úgy a Happy End című film, ami azért közben is elég happynek ígérkezik, főleg Audrey Tautou híveinek, mivel a színésznő filmjével van dolgunk. A szokás szerint egyszerű, hétköznapi stb. a történet, fiatal színésznő próbál New Yorkban befutni, ami nem egyszerű, de végül lásd cím, hát jobban nem is részletezném – bár ott, a részletekben lakik (és nem alszik) az ördög (avagy a kutya van ott elásva?), vagyis: tessék megnézni, nem a történet a lényeg – 22:50, RTL Klub.

Vannak férfiak, akit az egérke lányok igéznek meg, másoknak viszont a szívdöglesztő, szívtipró, erotikusan kisugárzó, két szempillarebbentéssel tömegeket megőrjítő nők jönnek be. Utóbbi típusra volt remek példa a 101 éve született és 21 éve halott Karády Katalin, akinek életét, s egész kultuszát vitte filmre Bacsó Péter, a főszerepben Nagy-Kálózy Eszterrel, a stáblistán pedig a magyar színészek színe-javával 23:00-tól az m2-n – Hamvadó cigarettavég.

De gondoltunk persze a női nézőkre is, rögtön négy fess, vidám olasz fiatalembert kínálunk nekik Federico Fellini korai filmjében, az 1953-as A bikaborjakban. A kezdő rendező filmjébe kezdő színészek dukálnak, a történet is elég „így jöttem”-típusú – álmos olasz kisvárosból szeretnének feltörni páran a helyi fiatalság közül, de nem egyszerű a történet, mindenki egy helyben topog, vívódik. A (három nővér helyett) négy haver közt ott találjuk a fiatal Alberto Sordit is. A film 23:15-től a Duna TV-n megy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik