Belföld

Szigorú büntetés a thaiföldi orvoshalálért

Kezdeményezi a Medico Uno által forgalmazott generikus szerek kivonását a piacról az Országos Gyógyszerészeti Intézet miután lezárta a tragédiával végződő thaiföldi orvosi utazást szervező gyógyszercég ellen indított vizsgálatot – értesült a MedicalOnline.

Az OGYI azután indított vizsgálatot, hogy a gyógyszercég által szervezett thaiföldi utazáson meghalt egy 42 éves magyar orvos. A hatóság főigazgatója, Szepezdi Zsuzsanna elrettentő büntetést ígért azoknak, akik nem tartják be a hatályos jogszabályokat. A hatóság első “áldozata” a Medico Uno, a cég, most közleményben tiltakozik a gyógyszerügyi hatóság büntetése ellen.

A magyarországi generikus gyógyszerpiac szereplőjeként a Medico Uno mindenkor az érvényes jogszabályokat, az etikai és üzleti normákat szem előtt tartva járt és jár el” – közölte, a gyógyszerkereskedelmi cég közleményében, a cég működésére kiterjedő OGYI-vizsgálat eredményére reagálva.

A cég képviselője elmondta: érthetetlen és elfogadhatatlan az eljárást lezáró hatósági döntés, amely kezdeményezi a Medico Uno által forgalmazott olcsó és jó minőségű generikus szerek kivonását a piacról. A cég jogszerűtlennek és irracionálisnak ítéli mind magát a vizsgálatot, mind annak megállapításait, a kiszabott büntetést pedig eltúlzottnak tartja. A jogtalan elmarasztalás kiterjed a cég kis volumenű gyógyszergyártási tevékenységére is, holott a feltárt problémák csak a nem egyértelmű jogszabályok értelmezésének különbözőségeiből adódnak, melyek felszámolásában a cég természetesen kész együttműködni a hatósággal – idézi a szóvivőt a MedicalOnline.

Az OGYI példátlan, méltánytalan és aránytalan döntése nem csupán a cégcsoportot érinti hátrányosan: a költséghatékony és jó minőségű generikus gyógyszerek elvesztése közel kétszázezer beteg kezelését veszélyezteti és a betegek terheinek nehezedésével, a költségvetés kiadásainak emelkedésével is együtt jár. Ezért a hazai generikus gyógyszerpiac meghatározó szereplője minden rendelkezésre álló jogorvoslati eszközzel élni fog az OGYI határozatában foglaltakkal szemben – közölte a szóvivő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik