Élet-Stílus

Tabu-e a fehérje a várandósság és szoptatás alatt?

A terhesség és szoptatás alatt a megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú az anya és a magzat egészsége szempontjából, és a fehérjebevitel, valamint a kalóriák megfelelő egyensúlya elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez és a fejlődési rendellenességek elkerüléséhez. Cikkünkben egy szülész-nőgyógyász szakember segítségével járjuk körbe a helyes táplálkozáshoz szükséges fehérjebevitel irányelveit, figyelembe véve a várandós nők és szoptató anyák specifikus igényeit.

Egy egészséges, átlagos testalkatú felnőtt is könnyen elveszhet a különböző diéták és táplálkozási tanácsok rengetegében, egy várandós nő pedig – aki ideális esetben szintén egészséges –, csak kapkodja a fejét, hiszen önmaga mellett egy másik ember életéért is felel. A rokonságtól kezdve a magazinokon át egészen a szakemberekig más-más információkat hallhat arról, mégis mit, mikor és hogyan kellene ennie, tennie, gondolnia. Most arra teszünk egy kísérletet, hogy az élet egyik legfontosabb jelenségének egy kevésbé tárgyalt, de annál fontosabb részét, a megfelelő fehérjebevitelt hangsúlyozzuk Dr. Tóth Richárd szülész-nőgyógyász szakorvos segítségével.

A testünk növekedéséhez, regenerációjához és a sejtek folyamatos működéséhez alapvető fontosságúak a fehérjék, mivel építőkövei az izmoknak, szöveteknek és enzimeknek. A terhesség és szoptatás alatt különösen fontos a megfelelő proteinbevitel, hogy támogassa a magzat fejlődését és az anya felépülését. Ugyan a szervezetünk is előállít fehérjét, de szükség van a mindennapos bevitelre, amit legegyszerűbbnek tűnő megoldásként akár fehérjeporokkal is megtehetnénk.

Először is nem mindegy, hogy milyen fehérje van egy termékben: állati eredetű (például tejsavó izolátum vagy koncentrátum) vagy növényi eredetű fehérje. Alaposan, szakértő segítségével kiválasztva beilleszthetők az étrendbe várandósság és szoptatás alatt is, de ezeket kombinálják más összetevőkkel is, így semmiképp sem javasolt, hogy valaki csak ezzel oldja meg a napi fehérjebevitelt. A legjobb az, hogyha természetes forrásokból juttatunk proteint a szervezetünkbe

– mondja Dr. Tóth Richárd.

Kifejezetten terhes nők számára készült fehérje italport a boltok polcain sem fogunk találni, azonban a fehérjék mellett a vitaminok pótlása is fontos, ahol már valódi segítséget jelenthetnek az étrend-kiegészítők. A szakértő kiemeli a folsav szerepét, mivel annak hiánya vérszegénységet és születési rendellenességeket okozhat. A legfontosabb azonban a megfelelő minőségű étkezés, mivel a vitaminpótlás nem helyettesítheti a helyes étrendet.

A mai napig gyakran hallani a mondást, hogy „kettő helyett eszem” – mintha a várandósság azt jelentené, hogy duplájára kellene emelni a napi ételmennyiséget. Azonban ez így nem igaz. Várandósság alatt a hormonális változások – például a növekedési hormonok és az inzulinszerű növekedési faktorok emelkedése –, segítik a magzat fejlődését és a szükséges fehérje felhalmozódását a testben. Emellett a kalóriabevitel is megnövekszik a második trimesztertől, de ez nem jelenti azt, hogy drámaian meg kell növelni a tápanyagbevitelt.

A várandósság során a kalóriaszükséglet a következőképp alakul:

  • 1. trimeszter: kb. +70 kcal/nap,
  • 2. trimeszter: kb. +260 kcal/nap,
  • 3. trimeszter: kb. +500 kcal/nap.

Szintén fontos kiemelni, hogy a várandósság nem jogosít fel arra, hogy „cukrot cukorral” együnk, és naponta többször váltsák egymást a fagyik és a sütemények. Természetesen egy-egy szelet sütemény vagy gombóc fagylalt alkalmanként belefér, hiszen a kiegyensúlyozott táplálkozás nem a szigorú tiltásokról szól – de a mértékletesség és a minőség továbbra is kulcsfontosságú. A cél nemcsak a megfelelő testsúlygyarapodás, hanem az anya és a magzat egészsége is – amit leginkább tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étrenddel lehet támogatni, nem pedig felesleges cukor- és zsírfogyasztással. Ha a nő edz is, az edzés hatására a kalóriaigény tovább növekedhet, azonban itt is fontos az észszerűség, és nem javasolt túlzott kalóriabevitelt alkalmazni. Az edzés intenzitását is figyelembe kell venni, mivel a várandós nőknél a pulzusszám és a kardiális terhelhetőség csökkenhet, ezért az extrém terhelés kerülendő.

A fehérje bevitelének a terhesség alatt az egyik legfontosabb szerepe van, mivel a fehérjehiány magzati növekedésének elmaradást és az anya izomtömegének csökkenését okozhatja, ám olyan születési rendellenességről alig tudni, ami kifejezetten proteinhiány következtében alakulna ki. A szakértő javasolja, hogy várandósság alatt a napi kalóriabevitel 25 százalékát fehérjéből biztosítsuk, ami általában napi 60-100 gramm fehérjét jelent – például egy 70 kilós nőnek az első trimeszterben napi 0,8-1 gramm fehérjére van szükség testtömegkilogrammonként. A fehérjeigény azonban növekszik a várandósság előrehaladtával: a második trimeszterben naponta 9 grammal, a harmadik trimeszterben pedig napi 28 grammal érdemes emelni a fehérjebevitelt. A mennyiségeket illetően segítség, hogy egy (nyersen mért) 100 grammos csirkemellben 22-23 gramm fehérje van, illetve egy adag fehérje italpor átlagosan 20-25 gramm fehérjét tartalmaz. Különböző betegségek tovább bonyolíthatják a képletet, terhességi cukorbetegség esetén például speciális szénhidrát-diéta szükséges, míg ha valakinek vesebetegsége van, akkor épphogy fehérjeszegény diétát kell követnie.

Az optimális étrend tehát minden esetben személyre szabott kell, hogy legyen, figyelembe véve az egyéni egészségi állapotot és igényeket.

Dr. Tóth Richárd hangsúlyozza, hogy várandósság és szoptatás idején a megfelelő fehérje- és energiabevitel kulcsfontosságú, de mindezt mértékkel és az egyéni szükségletek figyelembevételével kell biztosítani. A túlzott kalóriabevitel és a tápanyagok helytelen aránya hosszú távon káros hatással lehet az anyára és a gyermekre is.

A cikk a BioTechUSA támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik