Belföld

Pedagógus tépte darabokra a Kertész Imre-fotót

Kertész Imre (kertész imre)
Kertész Imre (kertész imre)

Az igazgató és a nevelőtestület szeme láttára tépte szét és dobta a kukába egy mezőkövesdi katolikus iskola pedagógusa Kertész Imre portréját.

„Iskolánk egyik oktatója egy nevelőtestületi értekezlet szünetében levette a falról és eltávolította a tanteremből Elie Wiesel képét, sőt Kertész Imre fotóját kiszedte a keretből, majd darabokra tépve a szemétkosárba dobta. Mindezt az iskola igazgatója is végignézte, s nemhogy nem akadályozta meg a gyalázatos akciót, hanem – az elmondások szerint – helyeselte is kollégája tettét” – írja a mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Szakképző Intézet korábbi történelemtanára blogbejegyzésében.

Nyeste László a következő nevelőtestületi értekezleten – mint írja – tiltakozása jeléül Kertész Imre-pólóban jelent meg, és élesen bírálta a magyar és az európai kultúra ellen intézett, feltehetően antiszemita indíttatású megnyilvánulást. A válasz az igazgató részéről mindössze egy cinikus mosoly volt.

A szokatlan politikai-ideológiai megnyilvánulás, és az azt kiteregető blogbejegyzés is egyenes következménye az iskolába betüremkedő pártpolitikai csatározásnak.

Fidesz kontra MSZP az iskolában is

Az iskola volt tanára – aki az MSZP helyi elnöke és szocialista önkormányzati képviselő – arról is ír, hogy Csirmaz István igazgató néhány évvel korábban a tanórán bántalmazott egy diákot: kitépte a fülbevalóját, és belerúgott egyet a kiszolgáltatott fiatalemberbe. Ezért a bíróság elmarasztalta az igazgatót, de a fenntartó önkormányzat nem kezdeményezett vizsgálatot, és az intézmény vezetőjét sem marasztalta el. „Feltételezem, ha ez az eset egy mezei pedagógussal történt volna meg, már rég nem dolgozhatna az iskolában” – írja Nyeste László.

A történelemtanár bejegyzésében politikai támadást is intéz az igazgató ellen, ugyanis szerinte Csirmaz „valójában már rég nem ura a döntéseinek, a gyűlölet és a felettesei vezérlik cselekedeteit. Feltételezem, a helyi Fidesz magas rangú prominensei által adott instrukciók szerint cselekszik.” Úgy véli, az ő kirúgásában is szerepet játszott ez a politikai szál. E tekintetben nem mellékes, hogy 2006-ban Nyeste és Csirmaz is indult az igazgatói posztért, amellyel – az alkalmazottak és a pedagógusok döntő többségének véleményét semmibe véve – végül a fideszes önkormányzat Csirmazt bízta meg. Az igazgató egyébként 1998 és 2002 között fideszes képviselőként is dolgozott az önkormányzat képviselő-testületében.

A katolikusok átvették volna

Az ÉszakOnline kedden megírta azt is, hogy Nyestét és egy kollégáját annak ellenére bocsátották el júliusban az iskolából, hogy az augusztus 31-i hatállyal egyházi fenntartásba adott, ugyanezen dátummal pedig jogutód nélkül megszűnő önkormányzati intézmény összes dolgozójának átvételére garanciát vállalt az új fenntartó, a Magyar Katolikus Egyház Egri Főegyházmegyéje.

Mindkét elbocsátott tanár kötődik valamilyen módon az MSZP-hez: Nyeste László a helyi szervezet elnöke, a megyei szocialisták alelnöke, mezőkövesdi önkormányzati képviselő, míg a 17 éve az iskolában tanító angoltanárnő édesapja tagja az MSZP-nek.

Küldetési nyilatkozat

Az iskola küldetési nyilatkozata a Példabeszédek könyve részletével kezdődik:

“1. Fiam! ha beveszed az én beszédimet, és az én parancsolatimat elrejted magadnál,

2. Ha figyelmeztetvén a bölcsességre a te füleidet, hajtod a te elmédet az értelemre,

3. Igen, ha a bölcseségért kiáltasz, és az értelemért a te szódat felemeled,

4. Ha keresed azt, mint az ezüstöt, és mint a kincseket kutatod azt:

5. Akkor megérted az Úrnak félelmét, és az Istennek ismeretére jutsz.

6. Mert az Úr ád bölcseséget, az ő szájából tudomány és értelem származik.

7. Az igazaknak valóságos jót rejteget, paizst a tökéletesen járóknak,

8. Hogy megőrizze az igazságnak útait, és kegyeseinek útját megtartja.

9. Akkor megérted az igazságot, és törvényt és becsületességet, és minden jó útat.

10. Mert bölcseség megy a te elmédbe, és a tudomány a te lelkedben gyönyörűséges lesz.

11. Meggondolás őrködik feletted, értelem őriz téged”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik