Belföld

A Hit Gyülekezete működtetheti az Ajkai Szakképző Iskolát

Kunstár Csaba

2012. 05. 31. 16:00

Szeptembertől öt évig az egyház működteti az iskolát - így döntött a város képviselő-testülete csütörtöki ülésén.

A szocialista vezetésű önkormányzat a fenntartói jogot a 2012/13-as tanévtől kezdődően adja át az egyháznak. A jelen lévő 14 képviselő közül a nyolc MSZP-s igennel szavazott a javaslatra, a Fidesz-KDNP hat képviselője tartózkodott. Az ülésre készített előterjesztés szerint a szakközépiskola dolgozói és szülői munkaközössége támogatták a fenntartóváltást. A szakközépiskolába 1200 tanuló jár.

Az iskolaátadás több mint egy órán át tartó, indulatos hozzászólásokkal kísért tárgyalása közben két civil transzparenseket mutatott fel, amelyeken a “Ne legyetek hazaárulók!” felirat volt látható. Az ülésterem ajtajára a “Hazaárulók!”- feliratot ragasztották.

Fülöp Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában azt kérdezte, hogy a szülők által készített petíciót miért nem osztották ki a képviselőknek. Jáger László jegyző válasza szerint két szülőtől egy az iskolaátadás ellen tiltakozó, 118 aláírást tartalmazó aláírásgyűjtő ívet kapott, azonban az a közoktatási törvényben előírt egyetlen véleményezési feltételnek sem felel meg. A Veszprém Megyei Kormányhivatal határozathoz csatolt szakvéleménye szerint minden jogszabályi feltételnek megfelel a fenntartóváltás – ismertette a jegyző.

Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP) szerint az iskola megsértette a szervezeti és működési szabályzatát, és a közoktatási törvényt is a szülők és a dolgozók véleményének kikérésekor, mert a többi között nem tartották be az előírt 15 napot a tájékoztatás és a szavazás között. Az ellenzéki képviselők véleménye szerint az alkalmazotti közösséget és a szülőket is félretájékoztatták.

Horváth József (MSZP) alpolgármester az ülést követően elmondta: az önkormányzat minden törvényt betartva a többség véleményének figyelembevételével döntött. A fenntartóváltásról szóló megállapodásban rögzítettek szerint az önkormányzat bármikor felmondhatja a szerződést, ha a Hit Gyülekezete egyház nem tartja be az abban rögzített vállalásait. Ezek közül kiemelte a világnézeti semlegességet garantáló kitételt, és a pedagógusok közalkalmazotti juttatásainak biztosítását.

Korábban az önkormányzat az alkalmazotti közösségek többségének véleményétől tette függővé, átadják-e a Hit Gyülekezetének az Ajkai Szakképző Iskolát és a Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt. A szavazást május 17-én zárták le az intézményekben, ebben eltérő eredmény született az átadásról: az Ajkai Szakképző Iskola tanárainak többsége támogatta, a Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény dolgozóinak többsége elutasította a fenntartóváltást.

Szerdán a Hajdú-Bihar megyei Hajdúsámson képviselő-testülete határozott arról, hogy öt éven át a Hit Gyülekezete működtetheti a településen a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Győr, 2017. szeptember 8.
A győri Tesco hipermarket áruház 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Öngyilkos akciót hirdetett a Tesco?

WASHINGTON, DC - AUGUST 01: (AFP OUT) U.S. President Donald Trump listens during a meeting with inner city pastors in the Cabinet Room of the White House on August 1, 2018 in Washington, DC. (Photo by Oliver Contreras - Pool/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.