Belföld

A vagyon volt a leginkább veszélyben

Több mint 36 ezer, többségében vagyon elleni bűncselekmény történt tavaly Pest megyében, az esetek negyven százalékát sikerült felgöngyölíteniük a nyomozóknak – mondta Ármós Sándor megyei rendőr-főkapitány a Pest Megyei Önkormányzat Közgyűlésének pénteki ülésén. Az éves beszámolót 57 igen és 1 nem szavazattal elfogadta a közgyűlés.

A dandártábornok kiemelte, hogy a folyamatos és nyugodt munkavégzésen kívül több nagy horderejű, korábbról áthúzódott bűncselekmény felderítését tűzték ki célul 2009-re.

A Pest megyei rendőröknek – előző évi “adósságukat” törlesztve – sikerült elfogniuk a kiskunlacházi H. Nóra gyilkosát, eredményt produkáltak a szintén országos visszhangot kiváltó gyáli emberölési ügyben, illetve a belga nagykövetség sérelmére elkövetett nagy értékű lopási ügyben is.

Sikeresen működtek közre a büntetése elől külföldön bujkáló Farkas Péter olimpiai bajnok birkózó felkutatásában, ám a vagyon elleni bűncselekmények visszaszorítása terén már nem ilyen egyértelműek az eredmények – mondta Ármós Sándor. 2009-ben a megye területén regisztrált, összesen 36 656 bűnesetből 24 643 tartozott ebbe a kategóriába. Az okozott kár meghaladta a 13 milliárd forintot, amelynek csak 6,73 százaléka térült meg (az országos kármegtérülési arány 7,23 százalék).

A megyei rendőr-főkapitány a közlekedésrendészet tevékenységét értékelve aláhúzta: annak ellenére javult a régió baleseti statisztikája, hogy szinte valamennyi főbb közlekedési útvonal érinti a főkapitányság illetékességi területét (az M0 kifejezetten baleseti gócpontnak számít). Hozzáfűzte: a gyorsforgalmi úthálózaton történt halálos balesetek száma 2009-ben az előző évi 17-ről 6-ra, míg a személyi sérüléssel járóké 2282-ről 2133-ra csökkent.

Ármós Sándor az év legfontosabb céljaként a bűnmegelőzés terén történő társadalmi összefogást jelölte meg. Hangsúlyozta: ez azért is fontos, mert miközben folyamatosan emelkedik a megyében, különösen az agglomerációban élők száma, addig a területen dolgozó rendőri létszám lényegesen kevesebb a szükségesnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik