Belföld

Egy-egy ajánlószelvénnyel indultak volna az internetes demokraták

Az Internetes Demokrácia Pártja részéről ketten indultak volna Gyögyösön, egy-egy ajánlószelvénnyel, amelyet egymásra töltöttek ki.

Ketten is nyilvántartásba akarták vetetni magukat az Internetes Demokrácia Pártja színeiben országgyűlési képviselőjelöltként Gyöngyösön – tájékoztatta pénteken az MTI-t a helyi választási iroda vezetője. A választási bizottság mindkettőjük esetében elutasította a kérést, mert nem volt a törvényben meghatározott 750 ajánlószelvényük – közölte Kozma Katalin. Mint elmondta, Bognár Attila és Kárpáti Zoltánné egyaránt csupán egy-egy ajánlószelvénnyel rendelkezett. A szelvényeket egymás számára töltötték ki.

Eljárásuk önmagában nem volt jogszerűtlen, hiszen a jogszabályok szerint egy szervezet tetszőleges számú jelöltet indíthat ugyanabban a választókörzetben. A választási bizottság nem a többes jelölés miatt utasította el a kérésüket, hogy jelöltként vegyék nyilvántartásba őket, hanem azért, mert nem volt meg a kellő számú ajánlószelvényük – ismertette az esetet Kozma Katalin.

Az Országos Választási Iroda honlapja szerint Bognár Attila nem csak Gyöngyösön indult volna egyéni jelöltként, hanem Veszprémben, Siófokon és Szécsényben is. Veszprém és Somogy megyében a választási bizottság elutasította a jelölt nyilvántartásba vételét, Nógrád megyében még “döntésre vár” a jelölt indulásának elbírálása.

Az Internetes Demokrácia Pártja a tavalyi európai parlamenti (EP) választások előtt közölte, ha a párt listájának élén álló képviselő bejut az EP-be, mandátuma csak 3 hónapra szól, ezután lemond, így felválthatják a listán következő emberrel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik