Belföld

Tagad a feltételezett dubai halálosztag

Tagadják, hogy részt vettek és egyáltalán Dubaiban tartózkodtak, azok a britek, akiről a dubai hatóságok feltételezik, hogy útlevelet adtak a Hamasz radikális palesztin mozgalom egyik vezetője gyilkosainak.

Cáfolják, hogy érintettek a Hamasz radikális palesztin mozgalom egyik vezetőjének dubai meggyilkolásában azok a britek, akiről a dubai hatóságok feltételezik, hogy útlevelet adtak a tetteseknek – tudósít a BBC.

Hat brit, három ír, egy-egy francia és német állampolgárt gyanúsítanak azzal, hogy részt vettek Mahmúd Abder-Raúf al-Mabhúh meggyilkolásában. Egyikük, a 42 éves Paul Keely 15 éve egy észak-izraeli kibucban él és a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak azt mondta, hogy 2 éve el sem hagyta Izraelt, Dubaiban pedig egyáltalán nem járt, ráadásul az okmánya a helyén van. Keely édesanyja szerint fia csak “hasonlít” a gyanúsítottról közzétett fotón szereplő alakhoz.

Egy másik megnevezett brit, a Jeruzsálem közelében élő 31 éves Melvyn Adam Mildiner is azt nyilatkozta, hogy a nevével közzétett kép nem őt ábrázolja, és ő sem fordul meg az arab emírségben.

Ezek után a brit külügyminisztérium közölte, hogy feltehetőleg hamisított brit útlevelekről van szó, és vizsgálatot indított az ügyben. Ezt a The Daily Telegraph úgy kommentálta, hogy „ha Izrael elismerné felelősségét a merényletért, az veszélybe sodorhatná az izraeli titkosszolgálat, a Moszad és Nagy-Britannia “egyébként is ingatag” megállapodását hírszerzési információk megosztásáról”.

A boncolási jegyzőkönyv szerint Mabhúh halálát fulladás okozta, de a laboratóriumi vizsgálatok még nem fejeződtek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik