Nem sokkal az utolsó csokimikulások felfalása után, a szaloncukorszezon kellős közepén, a dubajicsoki-őrületen is túl sok mindenkiben felmerülhet a kérdés: vajon mennyi csokoládé elfogyasztása után leszünk rosszul?
Miközben tudjuk, hogy a csokinak (kakaónak) rengeteg jótékony hatása van – például fitten tartja az agyat – és tisztában vagyunk vele, hogy túlzott fogyasztása hízáshoz, fogszuvasodáshoz vagy akár cukorbetegséghez is vezethet, a New York Post ennél durvább számítás közlésére vállalkozott: mennyit kell enni a csokiból, hogy belehaljunk?
A lap a Psychology Today egy korábbi blogbejegyzésére hivatkozva felhívja a figyelmet a kakaóbabban található teobrominra, amiből jelentős mennyiség elfogyasztása komoly gondokat okozhat. A bejegyzés szerzője, dr. Naveed Saleh szerint óriási dózis megnövekedett pulzusszámot, izzadást, remegést, étvágytalanságot, erős fejfájást és vérnyomásesést okozhat”.
A Post a Popular Science című lapot is idézi, amely szerint a teobromin mérgező dózisának az embernél a testsúly kilogrammonként 1000 milligramm tekinthető – tehát egy 68 kilós embernek körülbelül 68 ezer mg teobromint kellene elfogyasztania ahhoz, hogy mérgezést kapjon.
A PopSci számításai szerint egy 75 kilós embernek elméletileg 711 szelet Hershey’s tejcsokoládé, 332 Hershey’s étcsoki vagy – hogy a márkánál maradjunk – 7084 darab Hershey csokoládécsók okozhat halálos túladagolást. Ilyen esetről azonban nem érkezett jelentés – teszik hozzá.
Ennél viszont sokkal fontosabb, hogy ami az emberekre veszélytelen, az állatok egy részét viszont tényleg megöli: a teobromint lassan lebontó állatokra (kutya, macska, madarak) már kis mennyiségű csokoládé elfogyasztása is végzetes lehet.