Belföld

Nem lesz hősi halott az Alsóörsön lelőtt rendőr

Míg a két hete a Keleti pályaudvarnál halálra gázolt Radovic Dusán zászlóst hősi halottá nyilvánította a belügyminiszter, a szerda hajnalban Alsóörsön meggyilkolt Gamauf János főtörzsőrmester „alacsonyabb besorolást” kap.

A FigyelőNet úgy tudja, ma délelőtt beszélte át Pintér Sándor belügyminiszter és Hatala József országos főkapitány, hogyan minősítsék a két napja meggyilkolt Gamauf János halálát.
A 39/1997. számú BM-rendelet négy kategóriát állít fel „A személyi állomány elhunyt tagjának minősítése” fejezetében.

E szerint hősi halottá kell nyilvánítani azt, „aki hivatásos állományban teljesített szolgálatot, és a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének védelme, a közbiztonság és a közrend fenntartása, az államhatár védelme, tűz, elemi csapás, katasztrófa következményeinek elhárítása közben kimagasló bátorságot, illetve kiemelkedő személyes helytállást tanúsított, és eközben vagy így elszenvedett sérülése következtében életét vesztette”.

Nem lesz hősi halott az Alsóörsön lelőtt rendőr 1A szolgálat halottjává kell nyilvánítani azt, „aki hivatásos állományban teljesített szolgálatot, és szolgálati kötelezettségei teljesítése közben vagy azzal összefüggésben életét vesztette, de a hősi halottá nyilvánítás feltételei nem vagy csak részben állnak fenn”.

A belügyi szervek halottjává kell nyilvánítani azt, aki „a hivatásos állományú, illetve a belügyi szerv nyugállományú elhunyt tagja minősíthető, aki hosszabb szolgálati viszonya alatt feladatait átlag feletti eredményességgel látta el, és jelentősen hozzájárult a belügyi szerv eredményes működéséhez”.

És a szervezeti egység halottjává minősíthető, „aki szolgálati feladatait eredményesen hajtotta végre, de a belügyi szervek halottjává minősítés feltételei közül valamelyik hiányzik”.

Dilemmáztak a rendőri vezetők

A július 23-án halálra gázolt Radovic Dusán esetében nem volt kérdés a hősi halottá minősítés, hiszen számos szemtanú látta az esetet, és néhány órával tette után az elkövető beismerő vallomást tett.

Lassan Gamauf János meggyilkolásának körülményei is tisztázódnak. A nyomozás már szerdán megállapította, hogy egész biztosan nem az igazoltatott Ford Fiestából lőttek a főtörzsőrmesterre, továbbá valószínűsíthető, hogy a gyilkosság közelében talált Octavia mellett öngyilkosságot elkövető Sz. Bálint lehetett a tettes. Valamint: „Valószínűsíthető a magánéleti szál.”

>>” alt=”Még több kép >>>” border=”0″>

Még több kép >>>

Mivel Gamauf Jánost nem a szolgálatával összefüggésben gyilkolták meg, információnk szerint nem lesz a magyar rendőrség hősi halottja. Úgy tudjuk, ma délelőtt még azon dilemmáztak az illetékesek, hogy a szolgálat halottjának vagy „csak” a belügyi szervek halottjának nyilvánítsák az elhunyt főtörzsőrmestert.

Az említett BM-rendelet a következőképpen fogalmaz: „Szolgálati kötelmekkel összefüggőnek kell tekinteni azt a halálesetet, amely a hivatásos állomány tagját a hivatásos szolgálattal, illetve beosztásának ellátásával összefüggő kötelezettségeinek, feladatainak szolgálati helyén vagy máshol történt teljesítése közben érte.”

Mivel Gamauf Jánost igazoltatás közben, vagyis „feladatainak szolgálati helyén” érték a halálos lövések, egyértelműnek tűnik, hogy a szolgálat halottjának kell őt minősíteni. A döntés és annak bejelentése ma délutánra várható.

Egyébként lényegi különbség a négy „kategória” között csupán annyi, hogy az első kettő kinyilvánítása belügyminiszteri, utóbbi kettőé pedig országos főkapitányi hatáskör.

A rendelet intézkedik a „minősített halott” hozzátartozóinak ellátásáról is. Ezek a két elhunyt rendőr közül csak Radovic Dusán családját érintik, ugyanis ellátásra házastárs és gyermek tarthat igényt, szülő nem (Gamauf Jánosnak nem volt gyermeke, felesége).

Radovic Dusán és Gamauf János temetését a rendőrség fizette/fizeti, és a „méltó búcsúztatásról” is a szervezet feladata gondoskodni: rendőrsorfal, rendőrzenekar, díszsortűz jár a meghalt bajtársaknak.

A szakszervezet nem érti

A rendőrök egyik legnagyobb érdekvédelmi szervezete nem érti, miért nem tekintik hősi halottnak Gamauf Jánost. Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára az fn.hu-nak azt mondta, hogy kollégájuk éppen szolgálatban volt, amikor a halálos lövéseket kapta, és ilyenkor járna az elismerés.

A főtitkár úgy vélte, bármi is volt a gyilkosság oka, ebben az esetben nem szabad, hogy befolyásolja a rendőri vezetők döntését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik