Belföld

A Duna Palota lehet a választási központ

Várhatóan ismét a Duna Palotában alakítják ki az Országos Választási Központot (OVK), így az október 3-i önkormányzati képviselői és polgármester-választás, előzetes eredményeit innen közlik majd - közölte szombaton Sári Miklós, az Országos Választási Iroda (OVI) nemrég kinevezett vezetője.

A Duna Palota lehet a választási központ 1

Ez azt jelenti, hogy az V. kerületi Zrínyi utcai épületben ülésezik majd az Országos Választási Bizottság, itt alakítják ki a hazai és a nemzetközi média számára a sajtóközpontot, ide látogathatnak majd a nemzetközi megfigyelők, és itt hirdeti majd ki a köztársasági elnök a nem hivatalos eredményeket.

Ez a neobarokk épület 1994 és 2008 között adott otthont az Országos Választási Központnak, és csak a 2009. évi európai parlamenti választás előtt költözött az OVK az Önkormányzati Minisztérium Roosevelt téri épületébe, hiszen a választás lebonyolítása ekkor az önkormányzati miniszter feladatkörébe tartozott.

A költözésre azért volt szükség, mert az intézmény kikerült a belügyi tárca fenntartása alól, így a választási szerveknek jelentős díjat kellett volna fizetniük az épület bérléséért.

A 2010. áprilisi választás után azonban a voksolás lebonyolítása átkerült a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz, az OVI, valamint a tárca választási főosztálya pedig elköltözött a Belügyminisztérium épületéből egy Arany János utcai ingatlanba.
Az őszi önkormányzati választást tehát már nem lehet a Belügyminisztérium épületében intézni, az Arany János utcai épület pedig nem alkalmas a reprezentatív funkcióra, ezért kellett új helyszínt keresni.

A Duna Palota azért is lehet megfelelő helyszíne az OVK-nak, mert az épületben a korábbi választásokra már kiépítették a informatikai rendszer egyik ágát. Az OVK helyszínéről szóló végső döntést Navracsics Tibor, a választási ügyekért is felelős közigazgatási és igazságügyi miniszter fogja meghozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik