Belföld

Prédává válhatnak a nemzeti parkok

A nemzeti parkok leváltott igazgatói helyére szakmán kívüliek kerülhetnek, a parkok területére pedig az agrárlobbi is feni a fogát. A természetvédelmi szakértő szerint a természetvédelemben szerzett sokéves tapasztalatot nem fogják tudni pótolni.

Három nemzeti park igazgatóját is felmentette múlt héten a környezetvédelmi államtitkár Illés Zoltán, majd háromhetes szabadságra ment. A felmentett igazgatók nem kaptak indoklást elbocsájtásuk okairól, az államtitkár mindössze annyit mondott el a sajtónak, hogy nagyrészt gazdálkodási ügyek állnak a döntés hátterében. Lehetséges azonban, hogy az agrárlobbi áll a háttérben, amelynek célja a nemzeti park területeinek hasznosítása.

a kirúgás története

Augusztus 4-én kapta meg a felmondólevelet az aggteleki, a hortobágyi és az őrségi nemzeti park igazgatója.

Az Aggteleki Nemzeti Parkot 13 éve vezető Salamon Gábort váratlanul érte az indoklás nélküli menesztés.

Szabadságot kért, de nem kapott, s amikor az elutasítás okáról telefonon érdeklődött, Illés Zoltán közölte vele, hogy fel fogják menteni, de nem indokolta a döntést.

Tüske a köröm alatt

Volt már rá példa, hogy a magyar nemzeti parkok egyes területeit gazdálkodási célokra kívánták felhasználni a 70-es években. Erről szólt többek között Sára Sándor 1987-es filmje, a Tüske a Köröm alatt, amelyben a Cserhalmi György alakította festőművész a Hortobágyra költözik Budapestről, de összetűzésbe kerül a környék gazdasági és politikai elitjével, akik libatenyésztéssel és vadászattal pusztítják a természetvédelmi területet.

Zsák Ferenc Tibor, a Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnöke az fn.hu-nak elmondta, a természetvédelem egy speciális tevékenységi kör, nem azonos a környezetvédelemmel. A természetvédelmi szakember még augusztus elsején nyílt levélben fordult az államtitkárhoz, amelyben kifogásolta a leváltásokat és úgy fogalmazott, Illés Zoltán nem ért a természetvédelemhez.

Az elnök szerint az elbocsátott igazgatók kivétel nélkül sok éves, évtizedes múlttal rendelkező szakemberek voltak, akikkel aktív természetvédőként kiváló kapcsolatot ápolt. Zsák Ferenc Tibor elmondta, hogy információi szerint az Aggteleki Nemzeti Park élére egy a természetvédelemmel csak érintőleges kapcsolatban álló előadó kerül majd.

A legnagyobb hibának a szakember mégis az őrszolgálat átszervezését nevezte. A természetvédő társulat elnöke szerint minden ország nemzeti parkjainak védelmét természetvédelmi őrök látják el, Magyarországon azonban a védelmen kívül számtalan egyéb feladatot is ellátnak, mint például a telepek őrzése, vagy kezelési tervek végrehajtása. Hozzátette igen valószínűnek tartja, hogy a mezőgazdasági lobbi állhat a döntés hátterében.

Az Unió sem nézi jó szemmel

Zsák Ferenc Tibor kiemelte, hogy hazánk ellen már jelenleg is számos uniós eljárás folyik a természetvédelmi területek kezelésével kapcsolatban és ezek közül az egyik éppen a természetvédelmi őrök alacsony létszámát kifogásolja, amelyet a jelenlegi szakminisztérium tovább kíván csökkenteni. Hozzátette, az Egyesült Államokban a nemzeti parkok a nemzeti büszkeség részét képezi és ez lenne a cél itthon is, természetesen természetvédelmi területek turisztikai hasznosításával összhangban.

Salamon Gábor, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója 2007-ben fogadja Sólyom László köztársasági elnököt és feleségét

Salamon Gábor, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója 2007-ben fogadja Sólyom László köztársasági elnököt és feleségét

A zöld párt hiányolja a szakpolitikát

Csiba Katalin, az LMP választmányi szóvivője az fn.hu-nak elmondta, megdöbbentőnek és tarthatatlannak tarják, hogy a kormány közismert környezetvédelmi szakembereket vált le minden indoklás nélkül a nemzeti parkok éléről. A szóvivő hozzátette, tudatában vannak annak, hogy a megújult törvényi keretek között a kormánynak erre minden lehetősége megvan, hiszen indoklás nélkül bocsáthatnak el köztisztviselőket, ám az LMP felszólítja a kormánypártot, ne éljen ezzel a lehetőséggel és indokolja meg az eltávolításokat.

Illés Zoltán „gazdálkodási ügyekre” vonatkozó indoklására Csiba Katalin úgy reagált, egyáltalán nem folytattak előzetesen széleskörű vizsgálatokat az ügyben, tehát az indoklásnak is nehezen eladható félmondat minden hivatkozási alapot nélkülöz. A szóvivő hozzátette, különösen nehezen elképzelhető ez az Aggteleki Nemzeti Park esetében, amely az utóbbi időben minden befektetett államforintra 1 forint 10 fillér nyereséget termelt az államnak. Az LMP nem érti, egy sikeresen működő, nyereséges állami szerv éléről miért kellett eltávolítani a szakembert.

Arra a kérdésre, hogy állhat e az agrárlobbi a döntés hátterében, Csiba Katalin elmondta, konkrétummal nem rendelkeznek az ügyben, de sokatmondó tény, hogy a kormányprogram nem tér ki kiemelten a környezetvédelem ügyére. Félő továbbá, hogy a kiemelt fejlesztési politika áldozatául eshetnek a nemzeti parkok és az egyéb természetvédelmi területek.

Az LMP választmányi szóvivője hozzátette a természetvédelmi őrök szervezetének átszervezésével a jelenlegi 260 fős állományból 200-at a nemzeti parkoktól áthelyeznek az Országos Környezet- és Vízügyi Főfelügyelőség helyi szerveihez. Ez azt jelentené, hogy ennek a 200 embernek ezután háromszor akkora területen kellene munkát végeznie, hiszen már nem csupán a természetvédelmi őr szerepét töltenék be. Az őrök turisztikai, természetvédelmi, oktatási szerepének pótlására pedig egyelőre nem létezik nyilvános kormánytervezet.

Illés Zoltán államtitkár hívásunkra SMS-ben annyit reagált, hogy szeptember 1-ig szabadságát tölti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik