Belföld

Balázs Péter: Kizárt, hogy menesztenék Martonyit

A Bajnai-kormány volt külügyminisztere szerint kacsa, hogy Orbán váltást tervez a külügyi tárca élén.

„Elképzelhetetlen, hogy az uniós ügyek egyik legkiválóbb ismerőjeként számon tartott Martonyi Jánost leváltanák a külügyminiszteri posztról. Különösen most, hogy Magyarországot pár hét választja el attól, hogy fél évre átvegye az EU soros elnöki tisztét” – nyilatkozta lapunknak Balázs Péter, a Bajnai-kormány külügyminisztere.

Balázs Péter a Népszavában ma megjelent hírre reagált. A napilap úgy tudja, Németh Zsolt, a jelenlegi külügyi államtitkár váltja Martonyit. A Népszava arra alapozza állítását, hogy Németh Zsolt a minap „New Yorkban és Washingtonban folytatott tárgyalásokat, többek között olyan fajsúlyos partnerekkel, akik egy szokásos államtitkári látogatás programjában nem szerepelnek. Emellett találkozott az Egyesült Államokban dolgozó magyar diplomáciai testületek vezetőivel, tagjaival.”

Martonyi János és Balázs Péter a Külügyminisztérium átadás-átvételén, 2010. (Fotó: MTI)

Martonyi János és Balázs Péter a Külügyminisztérium átadás-átvételén, 2010. (Fotó: MTI)

Balázs Péter „zaccból jóslásnak” tartja a fenti gondolatmenetet. „Hiba lenne messzemenő következtetést levonni abból, ki kivel tárgyal. A diplomáciában gyakran megesik, hogy alulfogadnak, vagy éppen felülfogadnak valakit. A legmagasabb rangú vezetők is asztalhoz ülnek úgymond szint alatti partnerrel, ha van értelme a megbeszélésnek. Olykor olyan banális körülményeken múlik ez, hogy a fogadó ország illetékesei közül éppen ki tartózkodik otthon. Külügyminiszterként én magam is számos állam- és kormányfővel találkoztam, mégsem vont le ebből senki semmiféle személyi következtetést.”

„Egy felnőtt diplomata pontosan tudja, meddig terjed a hatásköre, és azzal is tisztában van, mikor kell konzultálnia feletteseivel, kollégáival” – mondta az fn-nek Balázs Péter. Majd felidézte, hogy például amikor Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt, előtte egyeztetett Bajnai Gordon kormányfővel; mielőtt Pozsonyba utazott volna, az abban az időben az Országgyűlés külügyi bizottságát vezető Németh Zsolt véleményét kérte ki; afganisztáni ügyekben pedig megkerülhetetlen volt számára Szekeres Imre honvédelmi miniszter álláspontja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik