Tudomány

Jelentősen csökkenhet az alvásidőnk a jövőben

Andrii Lysenko / Getty Images
Andrii Lysenko / Getty Images

Értékes alvásidőtől foszt meg minket a hőség, Hajdu Tamás, a HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézetének kutatója utánajárt, hogy pontosan mennyitől – derül ki a kutatási hálózat közleményéből.

Az eredmények alapján azokon a napokon, amikor a középhőmérséklet 20–25 Celsius-fok között van, 6 perccel rövidül az alvásidőnk, de amikor meghaladja a 25 fokot, már 13 perccel kevesebbet alszunk. Ezzel szemben a hideg és enyhe hőmérsékletű napok között nincsen érdemi különbség, vagyis az alvásmennyiség független attól, hogy a napi középhőmérséklet -5, +4 vagy éppen +10 Celsius-fok.

Az viszont nem mindegy, melyik napokon van meleg: a munkaszüneti napokon a 25 fok feletti középhőmérséklet 30 perccel csökkenti az alvásmennyiséget, míg egy munkanapon csupán 6 perccel. Az adatokból az is látszik, hogy az idősebbek, az alacsonyabb végzettségűek és a férfiak jobban ki vannak téve ennek a hatásnak, tehát az ő alvásveszteségük nagyobb.

A becslések szerint, ha a klímaváltozás mértéke nem lassul, 2050-re várhatóan átlagosan 6,5 órával fogunk kevesebbet aludni egy év alatt, de egy mérsékelten optimista forgatókönyv szerint is 4,3 óra lesz az alvásveszteség.

Kapcsolódó
Súlyos betegségre utalhat az éjszakai izzadás
A szakértő elárulta, mi kell a jó alváshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik