Belföld

Hetek óta késnek a MÁV késési statisztikái

MTI/Katona Tibor
MTI/Katona Tibor

Október utolsó hete kezdődött, de máig nem nyilvánosak a MÁV szeptemberi menetrendszerűségi adatai, hívta fel rá a figyelmet Vitézy Dávid a Facebookon.

A fővárosi képviselői szerint a júliusi adatok 10, az augusztusi adatok 9 nap alatt nyilvánosak voltak, korábban is általában 7-10 napon belül közzétették az előző hónap adatait, most azonban 28 nap alatt sem sikerült közzétenni.

Vajon miért? Leszólt Lázár János, mert túl kellemetlen volt szembesülni a valósággal?

– tette fel a kérdést Vitézy.

Emlékeztetett, október 14-én interjút adott a MÁV vezérigazgatója az Indexen, ahol azt mondta: módszertant pontosítanak a késési statisztikákban. Vitézy szerint „úgy látszik, túl nagy nyilvánosságot kapott, hogy történelmi mélységbe zuhant a MÁV pontossága idén nyáron. És ilyenkor mi a megoldás? Nem ám megrendelni a mozdonyokat, újra kiírni a visszaszívott járműbeszerzéseket, nem. Jön az új módszertan és a több hetes késéssel publikált adatok, hogy mire megjelennek, már ne legyen hírértékük.”

Ne felejtsük: a legutóbbi ismert adatok arról szóltak, hogy hónapról hónapra egész nyáron, júniusban, júliusban és augusztusban is történelmi mélypontot ért el, negatív rekordot döntött a MÁV pontossága. Augusztusban már a magyar InterCity-k mindössze 32,8%-a volt csak pontos (azaz késett kevesebbet, mint 5 perc) – ilyen rossz értéket soha nem rögzítettek még, mióta vezetnek menetrendszerűségi statisztikát a magyar vasúton

– zárta a posztot Vitézy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik