Belföld

Tiborcz Pista, készítsd a bukszád! – reagált Magyar Péter a kormányfő vejének sokmilliárdos adókedvezményeire

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Nem elég, hogy közbeszerzéseken, nemzeti és uniós forrásokból sikerült százmilliárdokat behúznia a nemzet vejének, de még az adójogszabályokat is módosította Orbán Viktor az unokái apjának a kedvéért

– írta hétfő reggel, a közösségi médiában Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke.

A 24.hu hétfőn írt arról, hogy a kormányfő veje, Tiborcz István központi vagyonkezelője, a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. és a hozzá kapcsolt vállalkozások az elmúlt öt évben 30 milliárd forint körüli adókedvezményt realizáltak. A társaság 2019 és 2023 között 48,4 milliárd forint nyereséget termelt, ám egy korábbi jogszabály-módosításnak köszönhetően folyamatosan sikerül nullára kihozni a társasági adóként (tao) befizetendő összeget.

A vállalatnak – mint a cikkből kiderül – a múlt év végén 16 kapcsolt vállalkozása volt, és a mérlegek tanúsága szerint a nyereséges cégek közül szinte mindegyiknél lenullázták a társasági adót.

Nem elég, hogy 100 milliárdokat kap az apósától, de még az adófizetés alól is mentesítik. Al Capone hozzájuk képest egy kezdő óvodás volt. 2026-tól változik a világ. Tiborcz Pista, készítsd a bukszád!

– kommentálta a helyzetet Magyar Péter.

Varga Mihály pénzügyminiszter nyolc éve, egy adótörvény-módosító csomag részeként tett javaslatot arra, hogy a hazai vállalkozások a műemléképületek és a helyi védelem alatt álló ingatlanok felújításánál a beruházási érték kétszeresével csökkenthessék az adóalapjukat. A 2017-től hatályos módosítás azt is megengedte, hogy a beruházást végző cég ötéves időszakra nyújthassa el a kedvezmény igénybevételét, ha pedig nincs elég nyeresége, akkor akár tovább is adhassa az adóalap-csökkentés lehetőségét a kapcsolt vállalkozásoknak. A csoporton belül anya- és leányvállalatok, illetve közös vezetésű társaságok között lehet szétteríteni a kedvezményt.

Tiborcz István 2015 végén csapott bele a műemlékbizniszbe, de a patinás belvárosi ingatlanok, budapesti és vidéki paloták, kastélyok megszerzését jó ideig titkolták a nyilvánosság előtt. 2018-ig kellett várni, hogy a miniszterelnök veje elismerje: övé a BDPST Zrt.

A főként hitelekből finanszírozott felújítások révén Tiborcz cégcsoportjában 2019 és 2023 között – a törvénymódosításnak köszönhetően – összesen mintegy 30 milliárd forint műemléki adókedvezmény csapódott le, amiből minden évben éppen annyit érvényesítettek, amennyire szükség volt ahhoz, hogy megússzák a társaságiadó-fizetést.

Kapcsolódó
Tiborcz birodalmának ékköve az elmúlt években ontotta a profitot, ám egy fillér adót sem fizetett a nyereség után
Adóparadicsomi állapotokat teremtett Orbán Viktor miniszterelnök vejének egy törvénymódosítás: 30 milliárd forint körüli kedvezményt realizált a BDPST-birodalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik