Belföld

Öt új helyre kerül a vörösiszap

Tíz nappal a lakásvásárlásról szóló első adásvételi szerződés megkötése után újabb hat családnak sikerült új otthont találni a vörösiszapömlés által sújtott térségben - közölte az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka.

Benkovics Zoltán elmondta, hogy négy károsulttal már aláírták a használt lakás megvásárlásáról szóló szerződést, két családdal pedig hétfőn kerül erre sor.

Hozzátette, hogy azokkal, akik újbóli értékbecslést kértek, várhatóan szerdára zárják le az egyeztetést, de még sokan vannak, akik gondolkodási időt és harmadik értékbecslést kérnek. Tehát még nem lehet összesíteni, hányan kérnek új lakást. Egy biztos, hétfőig a károsultak közül 77-en új építésű ház, 82-en használt lakás vásárlása mellett döntöttek.

A külterületeken zajló munkálatokról a parancsnok elmondta, hogy két szállítási út kiépítését kezdték meg, ezeken az elöntött mezőgazdasági területekről összegyűjtött vörösiszapot szállítják a kijelölt új deponálóhelyekre.

Öt új lerakóhelyet jelöltek ki a szennyezőanyagok számára Devecser és a kolontári gát között. Ezek a lerakók a Darázs-hegy alatt, a kolontári halastónál és a lovardánál, a devecseri húsüzemnél és a Szentkúti úton találhatóak, a külterületekről összegyűjtött vörösiszapot csütörtöktől már ide szállítják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik