Belföld

Gyanúsítottként hallgattak ki egy volt államtitkárt

Gyanúsítottként hallgatta ki Keller László korábbi szocialista közpénzügyi államtitkárt a Központi Nyomozó Főügyészség - közölte értesülését pénteken a Magyar Nemzet.

A lap internetes oldalának érdeklődésére Fazekas Géza, a nyomozó ügyészség szóvivője – név említése nélkül – arról számolt be, hogy november 30-án hivatali visszaélés bűntettének alapos gyanúja miatt hallgattak ki egy korábbi közpénzügyi államtitkárt.

A szóvivő azt mondta, hogy az ügy 2004 végére nyúlik vissza, amikor is a vádhatóság megállapítása szerint a volt államtitkár – kihasználva pozícióját – vizsgálatot indított egy Somogy megyei vadászat ügyében. Akkor az ügyészség kénytelen volt felfüggeszteni a nyomozást, mivel az Országgyűlés nem szavazta meg a volt államtitkár mentelmi jogának felfüggesztését, így nem lehetett őt kihallgatni.

Fazekas Géza – az érintett nevét szintén nem említve – az mondta, hogy a volt közpénzügyi államtitkár panasszal élt a gyanúsítás ellen, tagadta a terhére rótt bűncselekményt, és megtagadta a vallomástételt.

A szóvivő közlése szerint a Legfőbb Ügyészség azután rendelkezett a nyomozás folytatásáról, hogy a politikus a 2010-es országgyűlési választáson már nem szerzett mandátumot. A gyanúsítotti idézést november elején küldték ki a volt államtitkárnak, november 30-án pedig hivatali visszaélés gyanúja miatt kihallgatták.

Az ügy lényegéről szólva Fazekas Géza azt mondta: az még a volt államtitkár egy 2004-es vizsgálatával függ össze, a közpénzügyi államtitkár ugyanis vadásztatással összefüggésben kért adatokat állami hatóságoktól és gazdálkodó szervezetektől. A szóvivő emlékeztetett: már az adatkéréskor több szervezet jelezte aggályait, hogy adatvédelmi szempontból kifogásolható az államtitkár kérése, az ÁPV Rt. és a Honvédelmi Minisztérium pedig megtagadta annak teljesítését. Fazekas Géza jelezte: az adatvédelmi biztos is jogsértőnek tartotta az adatkezelést.

A főügyészség szerint az adatkérésnek sem a célja, sem a jogalapja nem volt feltüntetve a megkeresésekben, és a kérés önmagában sem volt jogszerű. A közpénzügyi államtitkárnak pedig olyan személyes adatok kerültek a birtokába, amelyek a rendszerezésükkel alkalmasak voltak szervezetek, személyek kapcsolati hálójának feltérképezésére, ezzel pedig az érintett személyeknek, szervezeteknek hátrányt – például bizalomvesztést – okozott az államtitkár.

Keller László a Medgyessy-kormány 2002-es megalakulásától 2004 októberéig volt a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi politikai államtitkára.

A Somogy megyében működő, vadászattal is foglalkozó gazdasági társaság, a Fauna Rt. jogi képviselője, a Perenyei és Társa Ügyvédi Iroda 2004 júniusában mondta el az MTI-nek, hogy a Fauna Rt. képviseletében feljelentést tett ismeretlen tettes ellen visszaélés személyes adatokkal bűntett elkövetésének gyanúja, illetve többrendbeli adatvédelmi szabálysértés miatt. Az ügyben a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal személyes adatokkal történt visszaélés és hivatali visszaélés miatt indított nyomozást.

Péterfalvi Attila akkori adatvédelmi biztos az ügy kirobbanása után annak kiderítésére indított vizsgálatot, törvényt sértett-e Keller László, amikor magyar vadásztársaságoktól adatokat kért be arról: bizonyos közéleti szereplők, illetve politikusok kikkel vadásznak. Az ombudsman arra jutott, nem volt törvényi felhatalmazás arra, hogy ezeket az adatokat Keller László kezelhette volna. Az ombudsman elrendelte a közpénzügyi államtitkár birtokába került vadászati naplók és trófeabírálati összesítők megsemmisítését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik