Gazdaság

A BYD 12 milliárdért vett új területet Szegedtől a gyárépítéshez

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A szegedi városházán nagy egyetértésben folynak a kínai e-autós cég, a BYD gyárépítésének előkészítő munkái. Most éppen az a hír, hogy az önkormányzata átadta a kínai beruházónak a BYD autógyár megépítéséhez szükséges, a város határában fekvő 161 hektáros területet. Ezután felgyorsulhatnak a munkálatok – számolt be róla a Telex.

A második üteműként megjelölt részterületről az adásvételi szerződést két hete írta alá Botka László – a polgármester a szegedi közgyűlés október 18-i ülésén számolt be a megállapodásról. Ennek alapján az önkormányzat megkapja a földterület vételárát a kínai befektetőtől, ezért az ülésen meghozott határozattal módosították a város idei költségvetését.

Az előterjesztés szerint a bevétel nettó 11 milliárd 888 millió forint.Botka László polgármester az ülésen elmondta, a BYD-tól beérkező pénz nem mind az önkormányzaté, mert az államnak vissza kellett utalni, amit a kormány korábban kölcsönadott a városnak a gyárépítéshez szükséges terület előkészítésére. Például az építkezést kötelezően megelőző régészeti feltáráshoz összesen 60 kilométer hosszúságú árkot ástak és eddig 400 ezer négyzetmétert vizsgáltak át. A lőszermentesítést pedig már befejezték. A leendő üzem helyszínén áthúzódó nagyfeszültségű elektromos vezetéket is át kellett helyezni, aminek első ütemével már végeztek, a második még folyik. Még az idén átadnak majd az építkezéshez egy másik, 15 hektáros területet is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik