Kultúra

Csak fehér oktatók tanítottak volna a rasszizmusról, leállították az egyetemi kurzust

MAISANT Ludovic / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP
A Universidade Nova de Lisboa kampusza, amelyet Manuel Rocha Aires Mateus és Francisco Xavier Rocha Aires Mateus építészek terveztek.
MAISANT Ludovic / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP
A Universidade Nova de Lisboa kampusza, amelyet Manuel Rocha Aires Mateus és Francisco Xavier Rocha Aires Mateus építészek terveztek.
Erős kritikák érték a lisszaboni Nova egyetemet.

Egy vezető lisszaboni egyetem felfüggeszti a rasszizmus és idegengyűlölet témájú posztgraduális program indításának tervét, miután a tanfolyamot heves bírálatok érték amiatt, mert csak fehér oktatókat alkalmaz. A több mint 20 ezer diákkal és 1800 dolgozóval működő Nova egyetemet nemcsak a tanári kar összetétele miatt kritizálták, de tartalmi okokból is, például az olyan kérdésfelvetések miatt, mint a „Tényleg létezik-e rasszizmus?” című előadás.

Abszurd, hogy a rasszizmusról és idegengyűlöletről szóló posztgraduális kurzust kizárólag fehérek koordinálják, és az eddigiek alapján az oktatók között se legyen egyetlen nem fehér ember sem

– mondta például a Guardiannek Paula Cardoso, aki Afrolink néven működtet honlapot a feketék láthatóságának növeléséért a portugál társadalmon belül. „A tanfolyamot népszerűsítő üzenet tele volt kérdésekkel. Mintha még mindig igazolnunk kellene a rasszizmus létezését és azt, hogy milyen mély hatással bír a feketék és más marginalizált közösségek életére.”

Az ügyben a portugál sajtó megkérdezte az oktatási intézményt is. A felháborodást kiváltó programot elindító jogi kar dékánja, Margarida Lima Rego, azt nyilatkozta, hogy az iskola dolgozott azon, hogy változatos hátterű tanárokat toborozzon, de amikor a program megvalósult, épp senki sem volt elérhető. Elismerte a hibát, de hozzátette, hogy nem állt szándékukban diszkriminálni senkit, sem pedig fontos társadalmi témákat bagatellizálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik