Belföld

Már a bontás is szóba jön a hatalmas pénzeket felemésztő, félkész Biodómnál

MTI
MTI

A főváros korábban már megvizsgálta a városligeti Biodóm befejezésének és hasznosításának alternatíváit, amelyekből kiderült, hogy a speciális építmény jelen formájában az eredeti tervekben szereplő célokon túl valójában másra nem nagyon használható, befejezéshez pedig több tízmilliárd forintra lenne szükség. A főváros kasszájából erre biztosan nem futja.

Kiss Ambrus a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatója a Népszavának azt mondta, kétségesnek  tartja azt is, hogy magánbefektetőt lehet bevonni, hiszen nagyon hosszú lenne a megtérülési idő.

Ez azt jelentené, hogy lebontják a befejezhetetlen, de mostani állapotában semmire se jó épületet. De erről is a kormánynak kellene döntést hoznia

– mondta Kiss Ambrus.

A Biodómot a főváros az utóbbi időben rendezvénytérként próbálta hasznosítani, itt kapott helyet például a World Press Photo 2024 kiállítás is.

Az idén eddig nettó 380 millió forintot bevételre tett szert a létesítmény hasznosításából az állatkert, míg szeptemberig 603 milliót kellett rákölteni, közölte Kiss hozzátéve, hogy a fűtésre nem is kell költeniük, mert a Széchenyi Fürdő hulladékvize alkalmas erre a célra, télen is tartósan 14 fokon (az állagmegóvásához szükséges hőmérsékleten) tudják tartani vele az épületet.

Mindez azonban csak kármentés, bármilyen jól hangzik is a rendezvénytérként való hasznosítás, ez nem lehet a végleges irány, mondta Kiss Ambrus, aki szerint a valódi megoldás a kormány kezében van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik