Kultúra

Új előzetest kapott a grandiózus Hunyadi-sorozat

A tízrészes Hunyadi-sorozat középpontjában a legendás hadvezér, Hunyadi János áll, de láthatóan Trónok harca-szerű komplexitással számos szereplőt és történetszálat mozgat majd. A sorozat Bán Mór Hunyadi című regénysorozatának adaptációja, és minden idők legdrágább magyar produkciója.

Magyar származású producere, Robert Lantos a Variety-nek mesélt a projektről, a lap pedig az első hivatalos előzetest is megosztotta.

Gyanítom, hogy a nem angol nyelvű produkciók világában valószínűleg ez a valaha volt legambiciózusabb, már csak a terjedelme, mérete és költségei alapján is. A finanszírozás összehozása egyfajta csoda volt. Nem tudom, hogy valaha meg akarnám-e csinálni újra – vagy hogy egyáltalán meg tudnám-e

– mondta Lantos, akinek igazi szerelemprojektje a Hunyadi (angol címén Rise of the Raven), hiszen Bán könyveinek is nagy rajongója volt. Mikor az első kötet a kezébe került, azonnal kiolvasta. „Rögtön el akartam olvasni a következőt és az azutánit is. Azt gondoltam: »micsoda rendkívüli történet!« Ez vezetett be Hunyadi János életébe, és az intrikákba, szerelmi ügyekbe, árulásokba és hőstettekbe, amelyek az életét és Közép-Európa történelmének azt a korszakát övezték” – fogalmazott.

A régóta a filmiparban dolgozó Lantos tudta, hogy olyan történetre bukkant, amely alkalmas a filmvászonra, de „túl hosszú, túlságosan kiterjedt volt ahhoz, hogy egy kétórás filmbe beleférjen” – mondta. Ennek ellenére csábította a kihívás, hogy elmeséljen egy történetet, melynek szülőhazája van az epicentrumában, ugyanakkor egész Európára hatással volt, mégsem ismeri senki Magyarországon kívül.

Ennek megszokott módja egy angol nyelvű produkció lett volna, Lantos azonban nem ebbe az irányba akart indulni. A legnehezebb és legszórakoztatóbb kihívás, mondja, az volt, hogy meggyőzzön róla mindenkit, a leghitelesebb módja a történelmi sorozat elkészítésének, ha tiszteletben tartják a nyelveket, amiket az érintett történelmi szereplők beszéltek. Így hát több mint 600 nemzetközi színész és kaszkadőr részvételével készült, akik ráadásul a saját anyanyelvükön szólalnak meg a kamerák előtt.

Az új hivatalos előzetes alább megtekinthető:

Kapcsolódó
Cannes-ban mutatják be minden idők legdrágább magyar filmszériáját, itt az első előzetes
Végre bepillantást nyerhetünk a több mint 15 milliárdos állami támogatással készült Hunyadi-sorozatba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik