Belföld

NNI: Koltay András 12 milliós félállása nem gyanús

Marja János / 24.hu
Marja János / 24.hu
A rendőrség elutasította az MCC költéseivel kapcsolatos feljelentést.

Polt Pétert a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) kifizetéseiről Vadai Ágnes (DK) kérdezte, amit a legfőbb ügyész ismét feljelentésként értékelt és elbírálásra továbbított a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához. Előzőleg a Direkt36 arról írt, hogy a miniszterelnök politikai igazgatójához, Orbán Balázshoz köthető MCC a magyar felsőoktatási viszonyokhoz képest kiugró fizetést ad egyes oktatóknak, így Koltay Andrásnak, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnökének. Vadai Ágnes felidézte, hogy ő vezeti az MCC Szólásszabadság Műhelyét, amelynek éves bérköltsége – adókkal, járulékokkal – 12 millió forint volt, miközben Koltay András volt az egyetlen munkatárs is.

A Telex most azt írja, hogy a KR NNI Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Osztálya elutasította a feljelentést, nem nyomoznak az ügyben, mivel nem volt megállapítható bűncselekmény gyanúja. Az indoklás szerint a feljelentés és a hivatkozott cikk alapján sem volt megállapítható, hogy Koltay András félállásában a 2023-as valószínűsíthető, bruttó 12 milliós jövedelméért ténylegesen milyen feladatokat látott el, nem voltak olyan objektív adatok, amelyek alapján megállapítható lenne, hogy a munkabért szabálytalanul fizették volna ki, illetve bárki kötelességszegő magatartása miatt az alapítványnál vagyoni hátrány keletkezett.

Az, hogy a nevesített beosztás betöltéséért mekkora jövedelem került megállapításra és kifizetésre, a munkaadó és a munkavállaló közötti egyeztetés eredménye.

Az oknyomozó portálnak több kollégiumi forrás – akik ugyanabban az épületben dolgoznak, ahol a műhely is működik – is azt mondta, nem tudnak semmilyen jelentős oktatási tevékenységet kötni Koltayhoz és az általa vezetett műhelyhez. Többen – köztük diákok is – a portáltól értesültek arról, hogy Koltaynak köze van az MCC-hez, az elmúlt évben egyszer sem látták az intézményben. A Direkt36 kereste a médiahatóság elnökét, rákérdeztek arra, miként oldotta meg ezt a munkamennyiséget az NMHH-s főállása és egyéb elfoglaltságai mellett, de nem reagált, így azt sem árulta el, pontosan mekkora nettó összeget kap MCC-s munkájáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik