Belföld

Népszava: két EP-bizottság sem hívja meg Szijjártót, hogy ismertesse a magyar soros elnökség programját

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu

Az Európai Parlamentnek rendkívüli módon sem a külügyi-, sem a nemzetközi kereskedelmi bizottsága nem hívja meg Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy a magyar uniós elnökség programjáról beszéljen, értesült uniós forrásokból a Népszava. A lap szerint a döntés a pártcsoportok többségének véleményét tükrözi.

A soros elnökséget adó ország diplomáciájának vezetőjét legalább egyszer meghallgatják az illetékes bizottságok, annak ellenére, hogy az uniós külügyi- és biztonságpolitikát állandó főképviselő irányítja. A Népszava megjegyezi, hogy a szaktestületek nagy része már meghallgatta vagy meg fogja hallgatni az illetékes magyar minisztert az elnökségi prioritásokról, ám Szijjártóra nem kíváncsiak.

A lap szerint a külügyi bizottság hétfői ülésén úgy döntöttek, hogy mivel a meghallgatást nem sikerült megtartani az elnökségi mandátum elején – Szijjártó ekkor Washingtonba utazott az Iszlám Állam Elleni Koalíció ülésére –, a végéhez közeledve már nem küldenek újabb meghívót. Hasonlóan látja a nemzetközi kereskedelmi bizottság is: a Népszava szerint ott azzal érvelnek, hogy nem sok tétje lenne a találkozónak, hiszen a magyar EU-elnökség már túl van a felén.

Kapcsolódó
Vsquare: Több EU-s vezető bojkottálhatja a soros elnökség Orbán számára legfontosabb eseményét
A szövetségeseink közelről figyelik a magyar miniszterelnök következő lépését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik