Belföld

Dézsi Csaba András: Több fideszes önkormányzati képviselőt is megzsaroltak

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Szoros küzdelemben bukta el júniusban a győri városvezetést Dézsi Csaba András, a helyi kórház osztályvezető főorvosaként is dolgozó, fideszes politikus. Dézsi a 24.hu-nak adott interjúban beszél arról, mi volt a legnagyobb hibája, de szóba kerül az is, miből gondolja, hogy utódja mögött építési vállalkozók állnak, hogy kiket zsaroltak meg a Fideszből és miért nem szavazta meg végül a Pintér Bence jogköreit csorbító szmsz-módosítást. A lapunkat a kórházi dolgozószobájában fogadó, továbbra is önkormányzati képviselőként tevékenykedő volt polgármesterrel az egészségügy témáját sem hagytuk ki.

Ön nemcsak politikus, hanem sportoló és orvos is. Amikor egy sportoló elveszít egy mérkőzést vagy az orvosnak nem sikerül megmentenie egy beteget, nyilván felteszi a kérdést: hibáztam-e valamiben? Politikusként követett-e el hibát az önkormányzati választási kampányban? Ha igen, akkor mit?

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, de szerintem más a súlya annak, ha valaki orvosként hibázik, mintha sportolóként vagy politikusként követ el hibát. Ha orvosként hibázom, az a beteg életébe is kerülhet. Mivel emberek dolgoznak az egészségügyben, hibázni lehet, de ha rájöttünk, nagyon gyorsan szólni kell róla, hogy időben tudjunk korrigálni. Nem szabad sunnyogni, mert az árt a betegnek, és nem is etikus. Az egészségügyben a halállal versenyzünk. A versenysportban, ha valaki nyer, annak az az igazi értéke, ha ezzel példát mutat a fiataloknak, hogy érdemes sportolni. A politikában pedig nyilvánvalóan az nyer, aki több szavazatot kap. De ha arra kíváncsi, a politikusi munkám során követtem-e el hibákat, illetve van-e, amit már másképp csinálnék, akkor az egészen biztos. Úgy gondolom, pozitív, eredménybemutató kampányt folytattam, melyre csaknem 18 ezer ember szavazott. S ez csak néhány száz vokssal lett kevesebb, mint amivel a győztes Pintér Bencét támogatták.

De mi volt az ok, ami miatt a szavazók többségének nem a hivatalban lévő polgármesterre esett a választása? Bizonyára ön is feltette a kérdést, hogy mi vezetett ide.

Az ok az, hogy Borkai Zsolt is elindult a polgármester-választáson.

Jól taktikázott az MSZP, az LMP és a Momentum alkotta baloldal. Megegyeztek Borkai Zsolttal. Mivel ő tudatosan és taktikusan Fidesz-kompatibilis jelöltnek hirdette magát, elvitt tőlem annyi szavazatot, ami elég volt a baloldal civilnek álcázott polgármesterjelöltjének, hogy megnyerje a választást.

Konkrétan mi volt a legnagyobb hiba, amit ön politikusként elkövetett és előidézhette a vereséget?

Bármily furcsa, de a kommunikáció. Voltak olyan hangok, hogy nem voltam szociálisan érzékeny. Ez terjedt el az emberek között, holott már csak a szakmám miatt is az vagyok, ez mégsem jött át, tehát itt valahol a kommunikáció elcsúszott. Hiába vezettem nyitott városházát, ahol bárki elmondhatta a véleményét, bizonyos ügyek kapcsán mégis kialakult ez a látszat. A szociális bérlakásoknál húsz évig nem emelte az önkormányzat a bérleti díjat. Az önkormányzati lakásokat kezelő Győr-Szol Zrt. azt javasolta, legyen emelés, amit én jóváhagytam. A mai fejemmel átgondoltabban csinálnám ezt, jobban kibővítettem volna a szociális hálót, mielőtt egy lakbéremelést keresztülviszünk. Ezzel kapcsolatban több belső vita is volt az emelést megelőzően. Ugyanilyen kommunikációs hiba történt a parkolási díjakkal is. A Szívügyünk Győr-bérlettel a győriek jelentős kedvezménnyel, havi két gombóc fagyi árából parkolhattak, de valahogy mégsem ez jött át. Ugyanaz történt, mint Győrszentiván esetén:

igazat mondtunk, de az emberek mégsem nekünk hittek. Tehát valahogy rosszul magyaráztuk el.

Adrián Zoltán / 24.hu

Ha már Győrszentiván szóba került: van olyan utólagos értékelés, miszerint Győrben nem a Fidesz bukott meg, hanem csak ön, polgármesterként. Az egyetlen ellenzéki támogatással egyéni körzetben nyerni tudó, új győri önkormányzati képviselő, Balog-Farkas Renáta úgy fogalmazott, hogy Dézsi Csaba András Győrszentivánon bukott meg. Az, ahogyan a győrszentiváni helyzetet, az ipari park bővítését, illetve az akkugyár feltételezett oda telepítése miatti tiltakozást kezelte, szerepet játszhatott a vereségében?

Ha már arról beszélünk, ki nyert és ki veszített, azt is tegyük hozzá: Pintér Bence az egyéni körzetében, Marcalvárosban nagyon kikapott a Fidesz jelöltjétől, ahogy Borkai Zsoltot is megverték egyéniben. Illetve az is biztos, hogy amennyiben egyedül indulnak velem szemben polgármesterjelöltként, akkor mindketten alulmaradtak volna. Viszont ketten együtt, főleg úgy, hogy Borkai fideszesnek, de legalábbis Fidesz-kompatibilisnek volt beállítva a kampányában, elég szavazatot tudtak elvenni tőlem. Így aztán teljesen váratlanul úgy alakultak az arányok, hogy Pintér Bence épphogy, de megnyerte a választást. Ebben valóban jelentős szerepe volt a szentiváni helyzetnek is. Melyet az építési vállalkozók által is jelentősen finanszírozott Ugytudjuk.hu gerjesztett. Hazugságokat terjesztve megijesztették a győri lakosságot. Győrszentivánon konkrétan azzal, hogy akkumulátorgyár fog oda épülni.

Azt, hogy Győrbe akkumulátorgyár jöhet, először a kereskedelmi és iparkamara megyei elnöke, Pintér-Péntek Imre nyilatkozta. Nem lett volna jobb, ha ön a kezdettől azt mondja: semmiképpen sem lesz akkumulátorgyár Győrszentivánon?

Én Győr legkomolyabb környezetvédelmi programját hajtottam végre, és kezdettől azt mondtam, hogy olyan gyár nem fog Győrbe kerülni, ami az emberek egészségét károsíthatja. A szentiváni földekben azonban már meg is találták az akkumulátorgyártás melléktermékét. Az emberek pedig elhitték, hogy egy nem létező akkumulátorgyár mellékterméke ott lehet a földben. Nagyon sokan elhitték Pintér Bencének azt a füllentését is, hogy én akarom a marcalvárosi kiserdőt kiirtani. Holott kiderült: akik őt támogatták, azok az építési vállalkozók kezdték el irtani a kiserdőnek a széleit. Ők tervezték azt, hogy kivágják a fákat. Így aztán óriási riadalom támadt, amikor védetté nyilvánítottuk a kiserdő 97,5 százalékát. Várom, hogy az új polgármester terjessze ezt ki a maradék 2,5 százalékra is.

Mohos Márton / 24.hu Lakossági fórum Győrszentivánon, ahol a helyiek tiltakoztak az ipari park bővítése ellen, 2022. szeptember 20-án.

Önök miért nem a kiserdő 100 százalékát nyilvánították védetté?

Mert a Szent Anna idősotthont fenntartó alapítványt vezető Benkovich Ferenc atya megkeresett azzal, hogy szeretné a marcalvárosi idősotthont kibővíteni, én pedig megadnám neki erre a lehetőséget, mert ő már bizonyította, hogy nemcsak iskolát, de idősotthont is tud üzemeltetni. Pintér Bence és az ellenzék azért nem támogatta a kiserdő 97, 5 százalékának zöldterületté nyilvánítását, hogy a szponzoraiknak, az építési vállalkozóknak megadják a lehetőséget. Mert, ha mi nem nyilvánítjuk zöldterületté a kiserdőt, akkor az építési terület maradt volna, ahol megkezdődhettek volna az építkezések. Rengeteg hamis állítás volt a kampány során. De erről már nem fontos beszélni, hiszen eldőlt a választás. Annak van jelentősége, hogy ki mit tesz a jövőben.

Utalt arra, hogy Pintér Bence kampányát bizonyos építési vállalkozók támogatták. A Győr Plusz önkormányzati hetilapban megjelent, hogy Szabó Ákos ingatlanfejlesztő „Pintér Bence megválasztott polgármesternek és szervezetének egyik támogató szimpatizánsa volt, már jóval a kampány előtt is”. Van arra bármi konkrét bizonyíték, hogy ő pénzzel támogatta Pintér Bencét vagy az őt jelölő szervezetet?

Szabó Ákos több helyen elmondta, hogy neki köze van az Ugytudjuk.hu-hoz, de más építési vállalkozók is mondták, hogy nekik az Ugytudjuk.hu-val anyagi kapcsolatuk van.

Építési vállalkozók támogatták az Ugytudjuk.hu-t kiadó céget? [Az interjú készítője korábban együtt dolgozott Pintér Bencével az Ugytudjuk.hu regionális hírportálnál – a szerk.]

Nem tudom, konkrétan mit támogattak, de az biztos, hogy Pintér Bence a választás éjszakáján épp a megnevezett építési vállalkozóval ölelkezett. És aztán Pintér kiállt, hogy ne nyilvánítsák zöldterületté a kiserdőt, mert akkor ki fogják vágni. És ezt a képtelen állítását el is hitték az emberek, és bejöttek a közgyűlésre, transzparensekkel, tiltakozni. Miközben pont arról szavaztunk, hogy a kiserdő zöldterület lehessen. A hivatalba lépésem előtti időszakban építési vállalkozók úgy akartak területeket beépíteni, hogy ott falanszterek jöttek volna létre. Ha kimegy Vízivárosba, ott látni fog olyan helyet, ahol nincs járda, nincs játszótér, nincs zöldterület, egy szűk utcán tolják az anyukák a babakocsit. A polgármesterségem alatt hoztunk olyan döntést, hogy a cégek csak akkor építkezhetnek, ha játszótereket és parkokat is építenek.

Korábban Győrben ahhoz igazították az építési szabályzatot, hogy az építési vállalkozók mit és hogyan akarnak építeni. Ezt megváltoztattuk. Nyilván darázsfészekbe nyúltunk.

A főépítész mondta meg, hogy mit és hogyan lehet építeni. Ezért van az, hogy a jelenlegi polgármester mögé beálltak az építési vállalkozók, akik nemcsak a marcalvárosi kiserdőt próbálták beépíteni, hanem más területeket is. Alapvetően ők voltak azok, akik a leginkább támogatták Pintér Bencét.

Erre milyen konkrét bizonyíték van? Mekkora ez a kör? Mert eddig csak egyetlen építési vállalkozó neve merült fel ezzel kapcsolatban.

Ezt Pintér Bencétől kérdezze meg.

Szajki Bálint / 24.hu Dézsi Csaba András és Pintér Bence az alakuló közgyűlésen, a győri Városházán, 2024. október 11-én.

Ön állította ezt, így öntől kérdezem: kikből áll ez a kör, és mi a bizonyíték a létezésére?

Például az, hogy a választás éjszakáján Pintér Bence mellett ott állt egy rendkívül aktív építési vállalkozó, aki be akarta építeni a kiserdőt, és egy részével ezt már meg is tették.

De ő továbbra is csak egyetlen vállalkozó. Azt honnan tudjuk, hogy a győri építkezésivállalkozó-szakma felsorakozott Pintér mögött?

Ön oknyomozó újságíró, derítse ki, kikből áll ez a csoport, ha van mersze hozzá.

A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik