Nagyvilág

A demokratikus Hongkong végórái – Kína nem vár 2047-ig

Peter PARKS / AFP
Csung Puj-ken távozik a bíróságról 2024. augusztus 29-én Hongkongban.
Peter PARKS / AFP
Csung Puj-ken távozik a bíróságról 2024. augusztus 29-én Hongkongban.
Hongkongban nemrégiben két újságírót ítéltek börtönbüntetésre egy, a brit uralom idejéből származó „zendülésellenes” törvény értelmében. Ráadásul az új „nemzetbiztonsági” rendelkezések hatályba lépésével a hongkongiak csak rosszabbra számíthatnak. Hiába garantált elviekben a volt gyarmat féldemokratikus berendezkedése, Peking a gyakorlatban azt nagyrészt már lebontotta, az ez elleni tüntetéseket pedig brutálisan leverte. Hogyan sikerült Hszi Csin-ping kínai elnöknek megtörnie Hongkongot, és reménykedhetnek még bármiben az ott élők?

Csung Puj-ken és utódja, Patrick Lam szókimondó demokráciapárti – tehát ellenzéki – lapként szerkesztették a hongkongi Stand Newst. Nemrég azonban mindkettőjüket börtönbüntetésre ítélték, méghozzá egy, a brit gyarmati uralom idejéből származó, de régóta nem használt „zendülésellenes” törvény alapján.

A vádak szerint

lázító tartalmak közlése céljából szőttek összeesküvést.

Az ügyészség úgy véli, hogy a lapban megjelent cikkek és publicisztikák elfogultak voltak a kormánnyal szemben, ezzel veszélyeztették a nemzetbiztonságot. A két újságíró büntetőpere szeptember végén ért véget a közel két évig húzódó tárgyalás és a körülbelül egyéves vizsgálati fogság után.

A vádlottak érvelése szerint ők úgy jártak el, ahogyan bármely újságíró eljárt volna, akinek feladata az olvasókat érdeklő sztorik és hírek megjelentetése. A Stand News egyébként a vád alá helyezést indokló cikkek megjelentetése előtt is hasonló témákról írt, hasonló hangnemben. Csakhogy, miután a kínai hatóságok 2019-ben leverték az autonóm városban indult nagyszabású és sokszor erőszakos demokráciapárti tüntetéseket, Peking sokkal keményebben csap le az ellenzékre és a szabad sajtóra. Bár az említett ügyben még egy gyarmati törvény alapján jártak el a hatóságok, 2020-ban a kínai kormány, majd pedig – pekingi nyomásra – a hongkongi törvényhozás is egy-egy „nemzetbiztonsági törvényt” hozott.

Tommy WANG / AFP Patrick Lam elhagyja a bíróság épületét Hongkongban 2024. szeptember 26-án.
A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik