Belföld

Vizsgálják, hazaárulás-e, amit Orbán Balázs mondott

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A legfőbb ügyész feljelentésként értékelte Jakab Péter kérdését.

Jakab Péter független országgyűlési képviselőként írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Polt Péter legfőbb ügyésznek arról, indul-e eljárás Orbán Balázs ellen hazaárulás miatt. Idézte, hogy a Mandiner Stratégiai Részleg című műsorában Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója szeptember 26-án ezt nyilatkozta.

Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.

Jakab Péter szerint Orbán Balázs szavai kifejezetten bátoríthatják a hazánkkal szembeni orosz törekvéseket, hiszen azt vetítik előre, ha Oroszország megtámadja Magyarországot, nem fogunk védekezni. A képviselő emlékeztetett arra is, hogy a Büntető törvénykönyv 258. §-a szerint

  • az a magyar állampolgár, aki Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, bűntett miatt öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
  • A büntetés tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a hazaárulást
    a) súlyos hátrányt okozva,
    b) állami szolgálat vagy hivatalos megbízatás felhasználásával,
    c) háború idején vagy
    d) külföldi fegyveres erő behívásával vagy igénybevételével követik el.
  • Aki hazaárulásra irányuló előkészületet követ el, egy évtől öt évig, háború idején két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Arról kérdezte Polt Pétert, álláspontja szerint Orbán Balázs nyilatkozata kimeríti-e a hazaárulás, a hazaárulásra irányuló előkészület fogalmát, indul-e eljárás vele szemben hazaárulás, hazaárulásra irányuló előkészület gyanúja miatt? A legfőbb ügyész feljelentésként értékelte Jakab Péter kérdését, azt elbírálásra a Központi Nyomozó Ügyészségre továbbította.

Jakab Péter (Nép Pártján) a Facebook-oldalán már meghozta saját ítéletét. Azt írta, Orbán Balázs szavait a kormányfő próbálta megmagyarázni, de a hazaárulást nem megmagyarázni kell, hanem a legszigorúbban büntetni, mert ez a legsúlyosabb bűn, amit el lehet követni egy nemzet ellen. Jakab Péter korábban Orbán Viktort is kérdezte arról, meneszti-e „a hazaáruló Orbán Balázst”, akinek nincs helye sem a magyar parlamentben, sem a közéletben, személye provokálja a magyarokat, súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Hidvéghi Balázs, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára neki is azt a sablonválaszt küldte el, amely szerint a témáról a kormány több képviselője, többször világosan kifejtette már az álláspontját, azokat kell irányadónak tekinteni.

Főnöke, Orbán Viktor után, korábban egyébként Orbán Balázs is elismerte, hibázott, félreérthetően fogalmazott, de a minap már arról beszélt, hogy elképesztő erők mozdultak meg ellene, mondandóját kiforgatták, nyilvánvalóan a Soros-hálózat és az általa támogatott média vezetésével. Az Európai Parlamentbenis téma volt ez, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke rá is kérdezett, hogy az Orbán-kormány a magyarokat teszi-e felelőssé az 1956-os invázióért. A kormányfő a párhuzamot ugyanúgy visszautasította, mint amikor azt mondta, abban  hibázott politikai igazgatója, hogy ’56-ot és az orosz-ukrán háborút egy kalap alá vette. László Róbert, a Political Capital elemzője a 24.hu-nak azt mondta: az Orbán Balázs-ügy a kormányoldalt sokáig magyarázkodásra fogják még kényszeríteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik