Szórakozás

Vomberg Frigyes a konyhai kiabálásról: Ne ordítsak, mikor tönkretesz, neki se lesz semmije, és a vendég sem tér vissza?

TV2
TV2
A séf szerint ahhoz, hogy a vendég elégedett legyen, fegyelmet kell tartani a konyhában.

Vomberg Frigyes volt az Ízfokozó podcast legújabb epizódjának vendége: az adás során a séfet egyebek mellett arról is kérdezték, tényleg kell-e ordítani a konyhán a kollégákkal, mire utóbbi a következőket felelte:

Kérdezek valamit. Te vagy egy vendég. Biztos szoktatok étterembe menni a kis gyerkőcökkel családiasan. Az az étterem, ahova bementek, jelen pillanatban olyan 60-80 ezer forintot ott tudtok hagyni szó nélkül. (…) Egy kis szakács a konyhán nem végzi el azt a munkát, mert ő úgy gondolta, úgy ébredt föl reggel, hogy elszív egy rakétát, és nem is vesz téged semmibe. Én vagyok a főnöke, és tudom, hogy te vagy a vendég, aki ennyi pénzt hagy itt, és holnap is kéne, hogy gyere. Szerinted nekem mi a dolgom?

– tette fel a kérdést.

Hogy a te érdekedet megvédjem, és a tulajdonosét, aki pénzt szeretne keresni, hogy a kisgyereknek is, aki rakétázik, kifizesse a munkabérét. Helyén van-e az, hogy leszúrom? Tudod? Tehát ebbe nem gondol bele senki. Az, hogy a cél érdekében nem kell eljönni szakácsnak, nem kell csinálni semmit. Menjen el máshova! Aki idejön, az végezze el a munkáját.

A séf hozzátette, nem száz százalékot kér a konyhán dolgozó kollégáitól, csupán hetvenet. Véleménye szerint ha a munkáját mindenki becsülettel, hetven százalékosan elvégezné, boldog lenne az egész ország.

És akkor mondod, hogy ne ordítsak vele, mikor engem is tönkretesz, neki se lesz semmi, és te a 80 ezer forintoddal nem fogsz még egyszer odajönni

– magyarázta

És megcsináltuk ötször. Edukáció, megtanítom, fogom a kezed, először is, másodszor is, kidobjuk, nem érdekes a pénz, tudod, nem kerül semmibe a konyha, az egy olcsó üzem. Megy a kukába. Valaki úgyis kifizeti a végén, semmi baj, kisfiam, ezt is kidobjuk a kukába. És akkor ötödszörre is ott vagy.

Vomberg a téma kapcsán hangsúlyozta, hogy egy üzletnek meg kell termelnie a működéshez szükséges pénzt, mert a tulajdonos nem fogja folyamatosan beletenni a tőkéjét: az a fontos, hogy a vendég elégedett legyen, ehhez azonban fegyelmet kell tartani.

Fegyelmet kell tartani, az nem játék, és nem játék az, ha te ételmérgezést kapsz. Itt azért minden pillanatban a takarításért, hogy én leszúrom őt, hogy nem takarítja ki a hűtőjét, azzal azt érem el, hogy a penészes ételt nem kapod meg. És akkor leszúrjam-e azzal, hogy »felmostál, letöröltél, mindent megcsináltál?«, vagy pedig semmi baj, jó lesz ez így is. És nem kell kiabálni. Ha mindenki rendesen megy, egy konyha arról szól, amikor van a nyomás, hogy nem lehet hibázni. De utána szeretjük egymást

– osztotta meg a műsorban.

A teljes adást ide kattintva lehet megnézni.

Vomberg Frigyessel korábban a 24.hu Filéző podcastjében is beszélgettünk, a séffel készült epizódot alább lehet visszahallgatni.

Kapcsolódó
Vomberg Frigyes: A hiánygazdaságban egészségesebben ettünk, mint a mostani bőségben
Attól, hogy százan mennek egy irányba, még nem biztos, hogy az a helyes út – mondja Vomberg Frigyes séf, aki a Filéző podcast vendégeként fejtette ki, hogy mi a gond a magyar gasztronómia állapotával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik