Kultúra

Tizennyolcan rosszul lettek a görkorizó meztelen apácákat felvonultató operán

JENS BUTTNER / DPA via AFP
JENS BUTTNER / DPA via AFP

Szombaton 8, vasárnap 10 néző panaszkodott súlyos hányingerre a szabad szellemű előadásairól ismert Florentina Holzinger Sancta című előadása után a Stuttgarti Állami Operaházban, három esetben orvost is kellett hívni – írja a Guardian.

Az előadásban volt élő piercingszúrás, nem szimulált szexjelenet, meztelenül görkorcsolyázó apácák, mű- és igazi vér is.

A 38 éves Holzinger szabadszellemű előadásairól ismert: a kizárólag nőkből álló színészgárda jellemzően részben vagy teljesen meztelenül lép fel, korábbi előadásai között pedig szerepelt már élő kardnyelés, tetoválás, maszturbálás, valamint vérrel és friss ürülékkel készült akciófestmények is.

A májusban bemutatott Sancta Holzinger első operaelőadása. Paul Hindemith 1920-as évekbeli expresszionista operája, a Sancta Susanna alapján készült, amely egy fiatal apáca történetét meséli el, aki a zárdában élő egyik idősebb nő meséje által felizgatva meztelenül az oltárra lép, és letépi Krisztus testéről az ágyékkötőt. Tettét megbánva aztán arra kéri a többi apácát, falazzák be élve. Az eredeti mű is megosztónak bizonyult.

Az osztrák művésznő egyébként tagadja, hogy az előadás az egyház kigúnyolásáról szólna, inkább a konzervatív intézmény és a BDSM-szubkultúra közötti párhuzamokra volt kíváncsi. A nézőtéren történt orvosi kezelésekről szóló hírek a jelek szerint nem ártottak a darab népszerűségének: az operaház mind az öt hátralévő előadására, sőt, már a két nomvemberre kitűzött berlini előadásra is elkelt az összes jegy.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik