Belföld

Teljes készültség Szabolcsban

A korábbi tizenkettőről tizenhétre emelkedett a belvízvédelmi készültséget elrendelő önkormányzatok száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - mondta a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese kedden.

A belvízi helyzetben újonnan érintett települések többsége Felső-Szabolcsban található – ismertette Kató Sándor. Tájékoztatása szerint Ibrányban, Dombrádon, Demecserben, Kállósemjénben, Hodászon, Urán, Csengerújfalun, Csengerben, Nagyecseden, Porcsalmán, Encsencsen, Tiszabercelen már másodfokú a készültség; az önkormányzatok folyamatosan működtetik a szivattyútelepeket és tisztítják a csatornákat.

A korábbi elöntési adatok jelentősen nem változtak: továbbra is mintegy 18 ezer hektárt, a megye területének három százalékát borítja belvíz. A nyíregyházi vízügyi szervezet összesen hat szakaszon tart fenn első- és másodfokú belvízvédelmi készültséget, s tizenegy szivattyútelep dolgozik folyamatos üzemben a mentesítésen – mondta a szakember.

Kató Sándor hozzátette: a Krasznán még mindig másodfokú árvízvédelmi riasztás van érvényben. A folyó jelenleg Kocsordnál tetőzik, a magyar-román határszelvényben apad. A Tiszán, a Szamoson és a Túron is lassú apadás tapasztalható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik