Kultúra

Han Kang koreai írónő kapta az irodalmi Nobel-díjat

Alexander Mahmoud / DN / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP
Alexander Mahmoud / DN / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP

Han Kang dél-koreai írónő kapta az irodalmi Nobel-díjat 2024-ben. A Svéd Akadémia csütörtök 1-kor jelentette be a hírt.

Az 53 éves írónak eddig nyolc regénye jelent meg, de jelentetett meg versesköteteket is, és 2016-ban már elnyerte a rangos nemzetközi Man Booker-díjat is a The Vegetarian (Növényevő) című regényéért. Magyarul eddig a Nemes teremtmények és a Növényevő című regényei jelentek meg.

Az indoklás szerint Han Kangot „intenzív költői prózájáért” díjazták, „amely szembenéz a történelmi traumákkal és feltárja az emberi élet törékenységét”.

Han dél-koreai magazinban megjelent versekkel kezdte pályafutását, majd 1995-ben egy novelláskötettel debütált prózában. Később hosszabb prózai műveket kezdett írni, amelyek közül kiemelkedik a Növényevő, az egyik első angolra fordított könyve, mely egy fiatal nő kísérletét mutatja be, hogy „növényibb” életet éljen, miután az emberi kegyetlenségről szóló hátborzongató rémálmoktól szenved.

A Svéd Akadémia méltatta Han munkásságát, mert „egyedülállóan tudatában van a test és a lélek, az élők és a holtak közötti kapcsolatoknak”. Az Akadémia szerint „költői és kísérleti stílusa” révén Han „a kortárs próza újítójává vált”.

Han az első dél-koreai szerző, aki elnyerte az irodalmi díjat, és mindössze a 18. nő az 1901 óta kiosztott 117 díj közül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik