Belföld

Állami ingatlanok: kegyelmi állapotban Balog Zoltán egyházkerülete

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Az Orbán-kormány továbbra is bőkezűen osztogat ingatlanokat egyházaknak.

A HVG információi szerint a kormány egyedi határozatokkal február vége óta huszonnégy, különböző helyrajzi számon szereplő telek, épület tulajdonjogát adta át ingyen. Ezen ingatlanok összértéke a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) adatsora szerint több mint 25,5 milliárd forint.

A Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerület még januárban kapott az Orbán-kormánytól egy 1,4 milliárd forint értékű ingatlant a Parlament közelében, az Alkotmány utcában. A hetilap szerint Orbán Viktor bizalma töretlen lehet exminiszterében, hiszen jóval a kegyelmi botrány után, júliusban született a döntés az egykori Rendőrtiszti Főiskola Farkasvölgyi úti komplexumának átadásáról. Annak nagyobb része a Dunamelléki Református Egyházkerületé, a kisebbik két bencés perjelségé lett. Szintén a bencésekkel közös két szomszédos ingatlan tulajdonjoga is, így HVG számításai szerint az egyházkerületnek idén átadott ingatlanok értéke már meghaladta az 5,9 milliárd forintot.

Bár az elmúlt hónapokban gyarapodtak más felekezetek is, a hetilap szerint a reformátusok kivételezett helyzetben vannak, Balog Zoltán egyházkerületének juttatásán felül 10 milliárd forint feletti értékben kaptak ingatlanokat, miközben a népszámlálás és az  egyszázalékos felajánlások adatai alapján rengeteg hívet veszítettek. A reformátusok a HVG-nek cáfolták, hogy az állami juttatásoknál a törvényeken kívül bármit is számítana az exminiszter lobbizása. A jogszabályok lehetővé teszik, hogy az egyházak ingatlant igényeljenek működésükhöz, ám az MNV tájékoztatása szerint február óta nem érkezett újabb kérelem. (A Dunamelléki Református Egyházkerületnek van még kötődése az exminiszteren kívül a kormányhoz, egyik jogtanácsosa ugyanis a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely.)

Balog Zoltánt a minap a Blikk egy könyvbemutatón találta meg. A református püspök a legtöbb kérdésre nem akart válaszolni, de azt elárulta, hogy a kegyelmi ügy óta változtak a körülmények, illetve utalt arra is, hogy ebben a nehéz időszakban, amit neki és miatta egyházának át kell élnie nem volt mindenki hűséges barát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik