Élő Nagyvilág

ENSZ: Libanon területének negyede izraeli kitelepítési parancs alatt áll

AFP
AFP

Két embert megöltek a földre hulló rakétarepeszek Izraelben

Két embert megöltek a Hezbollah rakétacsapásából származó, földre zuhanó repeszek szerdán, Észak-Izraelben, a libanoni határhoz közeli Kirjat Smóna városban – jelentette az izraeli mentőszolgálat.

A negyven év körüli férfi és nő kutyát sétáltatott, és már nem volt idejük eljutni az óvóhelyre. Halálukat a rájuk hulló repeszek okozták, melyek a Vaskupola légvédelmi rendszer elfogórakétáiból vagy az általa elfogott rakétából származtak.

A Hezbollah a szerda déli támadáshullámban mintegy húsz rakétát lőtt Izraelre Libanonból, az izraeli hadsereg (IDF) szerint. A város számos épületében tüzek keletkeztek, több tűzoltóegység dolgozik eloltásukon.

Korábban Haifa és környéke ellen mintegy negyven rakétát indítottak Libanonból, nyomukban az égből lehulló rakétatöredékek megsebesítettek hat embert.

(MTI)

Késes merénylet történt Izraelben

Hatan megsebesültek, ketten életveszélyesen, a Haifától délre fekvő Haderán, egy késeléses merényletben. A támadót lábon lőtték és elfogták – közölte az izraeli rendőrség szerdán.

A két életveszélyesen súlyos sebesült mellett három embert súlyos, egyet pedig közepes sérülésekkel szállítottak kórházba, a mentők beszámolója szerint.

A merénylő a közeli Vadi Ara völgyben fekvő Um al-Fahem nevű, arab városból érkezett Haderára. Az Ahmed Dzsabarin nevű, harminchat éves támadó robogójával megpróbált elmenekülni, de civilek fegyvert szegeztek rá, és felszólították, hogy feküdjön a földre, majd, miután nem engedelmeskedett, lábon lőtték, majd a megérkező biztonságiak elfogták.

Ámokfutása során Hadera városközpontjának több helyén késelt meg járókelőket, elsőként egy 70 éves férfit. Elfogásáig nem engedték haza az oktatási intézményekből a gyermekeket.

Izrael folytatja a kétfrontos háborút Libanonban és a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg (IDF) folytatja a kétfrontos háborút Libanonban, az Iránból támogatott síita Hezbollah milícia és a Gázai övezetben az iszlamista Hamász terrorszervezet ellen.

Mint az MTI írja, az izraeli légierő több mint 230 célpontot lőtt a Gázai övezetben és Libanonban az elmúlt napon, a katonai szóvivő szerint. Ebből 185 légicsapást a Hezbollah ellen intéztek, 45-öt pedig a Hamász ellen. Fegyvereseket, megfigyelőállásokat, rakétavetőket és fegyverraktárakat vettek célba.

Az IDF elmondása szerint lerombolta a Hezbollah egyik, Libanonból Izrael területére belépő alagútját. A húsz méter hosszú alagútnak nem volt kijárata izraeli területre, de mintegy tíz méterrel áthaladt az ENSZ által elismert határvonalon a libanoni Marvahin falu közelében, közvetlenül az izraeli Zarit faluval szemben. Izraeli katonai értékelések szerint ez az alagút nem jelentett veszélyt. Körülbelül két éve kezdték építeni, és azóta Izraelből figyelemmel kísérték a munkálatokat, anélkül, hogy felfedték volna a Hezbollahnak, hogy tudomásuk volt róla. Az izraeli csapatok átkutatták az alagutat, fegyvereket találtak benne, köztük robbanóanyagokat és páncéltörő rakétákat.

A légvédelem figyelmeztető szirénái szerdán is megszólaltak az ország északi részén, Galileában és a Haifától délre eső Saron-vidéken. Az IDF közlése szerint Libanonból indított rakétákra figyelmeztettek, melyeket elfogtak vagy lakatlan területen csapódtak be. A Hezbollah egyik kedden, Haifa környékére lőtt rakétája a Haifai-öbölben a Kirját Mockin nevű város egyik épülete mellett csapódott be, de nem robbant fel. A tűzszerészek hét óra elteltével tudták hatástalanítani, mialatt az épület 144 lakásából az óvóhelyekre kényszerültek a lakók. Kedden 105 rakétát lőttek ki a Haifai-öböl irányába Libanonból, az IDF közleménye szerint.

A Gázai övezet északi részén, a Bét Lahiában található Kamal Advan kórház igazgatója bejelentette, hogy az IDF az intézmény evakuálására szólította fel egy napon belül. Gázai jelentések szerint az IDF röplapokat szórt le Jahja Szinuárnak, a Hamász gázai vezetőjének szóló üzenettel, miszerint „nincs túl mély alagút, Szinuár. Kérdezd meg Szajíd Haszant (Haszan Naszrallah sejket)”.

A röplapokon egy homokóra látható, melynek alsó részén a Hamász azon magas rangú vezetői, Iszmáil Haníje, Muhammad Deif, Szaleh al-Arúri látható, akiket a háború kezdete óta Izrael likvidált. Más röplapokon az IDF a „Gázai övezet népének” írt üzenetet.

A Hamász tettei és hogy a gyermekeiteket a soraiba csábította, azt eredményezte, hogy sokan közületek elvesztették a számukra legértékesebbet, különösen az elmúlt évben. Most a mozgalom megpróbálja elcsábítani a gyerekeket, hogy pénzért újra csatlakozzanak hozzá. Nem akarsz jobb jövőt a gyerekeidnek?

– írták a röplapokon.

ENSZ: Libanon területének negyede izraeli kitelepítési parancs alatt áll

Izrael új figyelmeztetést adott ki, Libanon 25 százalékának kiürítését rendelték el – írja a BBC. Mint írják, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) új figyelmeztetést adtak ki a dél-libanoni lakosságnak, felszólítva őket, hogy legyenek óvatosak, mivel a csapataik a térségben lévő célpontokat támadják.

„Saját biztonsága érdekében további értesítésig tilos visszatérnie otthonába” – írja Avichay Adraee, az IDF szóvivője az X-en. Hozzátéve: „bárki, aki dél felé tart, az életét veszélyezteti”.

Izrael már kiürítési parancsot adott ki több mint 100 falunak Dél-Libanonban – az ENSZ szerint Libanon területének egynegyede jelenleg izraeli katonai „kitelepítési” utasítás alatt áll.

A Hezbollah rakétákat lő Észak-Izraelre

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy elfogott két Libanonból kilőtt rakétát szerda reggel, Haifa kikötővárosától délre – írja a BBC.

Egy nappal korábban, kedden Izrael közölte, hogy 180 Libanonból kilőtt rakétát észlelt. Ebből körülbelül százat Haifa térségében észleltek, a legtöbbet elfogták, ám néhány becsapódott a külvárosokban.

Biden telefonon tárgyal Netanjahuval Iránról

Joe Biden várhatóan szerdán telefonbeszélgetést folytat Benjámin Netanjahuval az esetleges iráni csapás tervéről – jelentette kedd este az Axios, három meg nem nevezett amerikai tisztségviselőre hivatkozva. Az egyeztetésre akkor kerülhet sor, amikor Izrael nagyobb támadásokat fontolgat, amelyek jelentősen eszkalálhatják a regionális háborút – írja a The Guardian.

A hívást arra akarjuk felhasználni, hogy megpróbáljunk korlátot szabni az izraeli megtorlásnak

– idézte az Axios az egyik amerikai tisztviselőt.

A tisztviselő szerint az USA azt akarja elérni, hogy Izrael olyan iráni célpontokat támadjon, amelyek jelentősek, de nem aránytalanok. A Reuters egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva külön is megerősítette, hogy a hívásra sor kerül, és arról számol be, hogy a két vezető várhatóan a gázai Hamásszal és a libanoni Hezbollahhal való konfliktusokról is tárgyalni fog.

A Fehér Ház nem reagált a Reuters megkeresésére.

Egy család kilenc tagja halt meg egy izraeli támadásban

Egy család kilenc tagja halt meg a Gázai övezet északi részén, amikor egy lakóépületet ért izraeli csapás – jelentette a Wafa palesztin hírügynökség a Reuters szerint. Közben a Gáza középső részén lévő Nuseirat menekülttáborban hárman meghaltak, köztük egy gyermek, és többen megsebesültek egy izraeli támadásban – írja a The Guardian. Izrael vasárnap elrendelte Gáza egész északi részének kiürítését, és fokozta a támadásokat a térségben.

Olvasói sztorik