Tech

Elon Musk megadta magát: ismét elérhető az X Brazíliában

Jaap Arriens / NurPhoto via Getty Images
Jaap Arriens / NurPhoto via Getty Images

Újra hozzáférhető az X Brazíliában, miután Elon Musk eleget tett a bírósági követelményeknek – számolt be róla a The Guardian. A közösségi oldalnak több mint 22 millió brazil felhasználója van, akik most hat hét kihagyás után visszatérhetnek a platformra.

A brazil igazságszolgáltatás már régóta bírálta a felületen terjedő hergelő, szélsőjobboldali anyagokat és dezinformációt terjesztő, antidemokratikus bejegyzéseket. A legfelsőbb bíróság elnöke, Alexandre de Moraes augusztusban szólította fel Elon Muskot, hogy nevezzenek ki egy helyi jogi képviselőt az X élére. A milliárdos ezt nem teljesítette, ami a közösségi oldal működésének felfüggesztéséhez vezetett az országban.

Musk a döntésre dühös bejegyzések formájában reagált, amelyekben többek között diktátornak és Voldemortnak nevezte Moraest. Az elmúlt napokban azonban látszólag letette a fegyvert: már befizette az X-re kiszabott közel 2 milliárd forintnyi bírságot, valamint kinevezett egy brazil ügyvédet jogi képviselőnek.

Ezek a lépések meghozták a várt eredményt, Moraes bejelentette, hogy újra elérhetővé válik a közösségi oldal.

A helyzetet sok brazil politikai véleményvezér és aktivista a demokrácia győzelmének értékelte, hangsúlyozva, hogy a platform felfüggesztése jogszerű lépés volt, nem cenzúra, mint ahogy azt páran hangoztatják. Szerintük a döntés azt üzeni az óriásvállalatoknak, hogy rájuk is vonatkoznak az ország a törvényei és ha nem tartják be a szabályokat, akkor büntetésre kell számítaniuk.

Kapcsolódó
Kamuvideó terjesztése miatt kerülhet bajba Elon Musk
A milliárdos által megosztott felvételen a demokrata elnökjelölt hangja hallható, amint többek között inkompetens, kizárólag a bőrszíne és a neme miatt indított jelöltnek nevezi magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik