Tech

Saját szakterületének veszélyeire figyelmeztet a Nobel-díjas kutató

Geoff Robins / AFP
Geoff Robins / AFP

Geoffrey Hinton brit-kanadai informatikus az idei fizikai Nobel-díj elnyerése után arra figyelmeztetett, hogy a mesterséges intelligencia (MI) megfelelő ellenőrzés nélkül egyre nagyobb veszélyt jelent – írja a The Independent. A szakértő Princeton Egyetem munkatársával, John Hopfielddel osztozik az elismerésen, a kitüntetést a kutató meglepőnek nevezte.

Hinton és Hopfield munkásságukkal megteremtették a gépi tanulás alapjait, enn6ek köszönhetően a gépek képesek utánozni az emberi intelligenciát. Az MI keresztapjaként ismert Hinton tavaly azzal került be a hírekbe, hogy otthagyta a Google-t, majd a mesterséges intelligencia veszélyeire hívta fel a figyelmet.

A kutató most ismét felszólította a vállalatokat, hogy folytassanak több kutatást az MI biztonsága terén. Mint kiemelte, ha nem ellenőrzik, a technológia növeli a kiber- és adathalász-támadások, a meghamisított videók és a folyamatos politikai beavatkozás kockázatát.

Jó néhány kutató úgy véli, hogy valamikor a következő 20 évben az MI intelligensebb lesz nálunk, és alaposan át kell gondolnunk, hogy mi történik majd ekkor

– mondta. A szakértő hozzátette: nagyon kevés példa van arra, hogy egy intelligensebb formát egy kevésbé intelligens irányítson.

Hinton helyi idő szerint hajnali 1-kor, egy kaliforniai szállodában értesült győzelméről, nem is tudta, hogy jelölték. A kutató egyébként nem fizikus, bár nagyon tiszteli ezt a tudományágat, éppen ezért igencsak meglepte az elismerés. A szakember 2018-ban már megkapta a Turing-díjat munkájáért.

A kutató arról is beszélt, hogy hosszú évtizedeken át kevesen hittek a neurális hálózatok megvalósulásában. Úttörő munkájának köszönhetően napjainkra a technológia ugrásszerű fejlődésen esett át.

Hinton az utóbbi években többször is aggodalmának adott hangot az MI munkaerőpiacra gyakorolt hatásai miatt. A szakember kiemelte: a Nobel-díjjal járó 11 millió svéd koronás (mintegy 386 millió forintos) pénzjutalmát jótékonysági szervezeteknek fogja felajánlani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik