Tudomány

Ők kapják idén a fizikai Nobel-díjat

Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach
Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

A héten ismertetik, hogy kik kapnak 2024-ben tudományos Nobel-díjat. Október 7-én, hétfőn fiziológiai és orvostudományi kategóriában jelentették be, hogy idén az amerikai Victor Ambrost és Gary Ruvkunt ismerik el, kedden pedig a fizikai Nobel-díj következett.

Az elismerést ezúttal az amerikai John J. Hopfield és a brit-kanadai Geoffrey E. Hinton kapja meg.

A díjat olyan alapvető felfedezésekért és találmányokért ítélték oda, amelyek lehetővé teszik a mesterséges neurális hálózatokkal történő gépi tanulást.

A gépi tanulás régóta fontos szerepet játszik a kutatók munkájában, többek között a hatalmas adatmennyiségek rendezését és elemzését támogatja. Hopfield és Hinton a fizikából származó eszközökkel olyan módszereket dolgozott ki, amelyek segítettek megalapozni a mai nagy teljesítményű gépi tanulást. A mesterséges neurális hálózatokon alapuló gépi tanulás napjainkban forradalmasítja a tudományos és mérnöki munkát, illetve a mindennapi életet.

A Hopfield által feltalált hálózat minták mentésére és újrateremtésére szolgáló módszert alkalmaz. A Hopfield-hálózat kiindulópontja azon fizika, amely egy-egy anyag tulajdonságát írja le az atomok spinje, azaz sajátperdülete alapján.

Hinton ezen rendszert felhasználva hozott létre újabb technológiát. Az úgynevezett Boltzmann-gép képes felismerni egy adott típusú adat jellegzetes elemeit, ehhez pedig a statisztikai fizika eszközeit hívja segítségül.

A 2024-es Nobel-szezonban még egy tudományos kategória van hátra: szerdán a kémia területén hirdetnek eredményt. A tavalyi év egyébként különösen sikeres volt magyar szemszögből, hiszen Karikó Katalin mellett Krausz Ferenc is Nobel-díjat kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik