Tech

Eljárás indult a sértő kommentjeiről hírhedté vált fejvadászcég ellen

Andrey Popov / Getty Images
Andrey Popov / Getty Images

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) hivatalból hatósági eljárást indított a Switch IT Kft. nevű fejvadászcégnél történt adatvédelmi incidens ügyében – írja a Telex, a hatóság válasza alapján.

Mindez azután történt, hogy október elején nyilvánosan elérhetővé vált a Switch IT Fejvadász és Tanácsadó Kft. cég adatbázisa, amely amellett, hogy tele volt az érintettek személyes adataival és rájuk vonatkozó, potenciálisan érzékeny adatokkal (mint például az érintettek neve, emailcíme, telefonszáma, közösségi profilja és szakmai információi) sértő megjegyzések is szerepeltek a felsorolásban.

A cég két nappal később, október másodikán közleményben reagált a történtekre. A LinkedInen közzétett bejegyzésben bocsánatot kértek, és egy külsős fejlesztőt tettek felelőssé a szivárgásért, a felháborodásra okot adó kommentek miatt pedig belső vizsgálatot indítása mellett döntöttek. A közleményben azt is írták, hogy megtették a bejelentést a NAIH-nak.

A NAIH jelezte, hogy az ügyben számos bejelentés érkezett hozzájuk, maga a Switch IT Kft. az incidens másnapján, múlt szerdán értesítette őket, a hatósági eljárást pedig csütörtökön indították meg.

A cég egyik ügyvezetője az eset után a lapnak azt mondta a kifogásolható stílusú megjegyzésekről, hogy „azért volt egy-kettő, amin, megmondom, eléggé meglepődtem”. Mint mondta, nem lehet követni, hogy napi szinten milyen jelölthöz milyen megjegyzést írnak a kollégák, a vezetőség ugyanis csak azoknál a jelölteknél nézi meg, aki átment a szűrőn, azokhoz viszont nem kerültek ilyen megjegyzések.

Kapcsolódó
Érzékeny adatok és sértő megjegyzések szivárogtak ki egy magyar fejvadászcégtől
A céget megsorozták egycsillagos értékelésekkel a felhasználók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik