Tudomány

A mikroRNS felfedezéséért járt Nobel-díj

Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach
Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

A héten jelentik be, hogy kiket tüntetnek ki idén tudományos Nobel-díjjal. A Nobel Bizottság október 7-én a fiziológiai és orvostudományi elismeréssel kezdte a bejelentéseket.

Az amerikai Victor Ambrosnak és Gary Ruvkunnak ítélték oda 2024-ben a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat.

A szakértők a mikroRNS és annak poszt-transzkripciós génszabályozásban betöltött szerepének felfedezéséért kapják meg az elismerést.

A kromoszómáinkban tárolt információ olyan, mint a szervezetünk sejtjei számára készült használati utasítás. Bár mindegyik sejt ugyanazokat a kromoszómákat és géneket, utasításokat tartalmazza, a különböző sejttípusok – például az izom- és idegsejtek – nagyon eltérő tulajdonságokkal bírnak. Ennek hátterében a génszabályzás áll, ez teszi lehetővé, hogy minden sejt csak a megfelelő utasításokat válassza ki, illetve hogy minden sejttípusban csak a megfelelő génkészlet legyen aktív.

A mikroRNS-nek ebben van kulcsszerepe. Ambros és Ruvkun felfedezése a génszabályzás teljesen új dimenzióját tárta fel, ma már tudjuk, hogy az emberi genom több mint ezer mikroRNS-t kódol. Ezek az apró RNS-molekulák meghatározó szerepet töltenek be a szervezetek fejlődése és működése szempontjából.

Október 8-án fizikai, október 9-én pedig a kémiai díjat jelentik be. A tavalyi év magyar szempontból igen sikeres volt, hiszen Karikó Katalin mellett Krausz Ferenc is Nobel-díjat kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik