Nagyvilág

Amerikában bejött a migránsbuszoztatás, de Európában önveszélyes politikai lépés lenne

Kent Nishimura / Los Angeles Times / Getty Images
Egy menekülteket szállító, Texasból útnak indított busz Washington D. C.-ben 2022. augusztus 11-én.
Kent Nishimura / Los Angeles Times / Getty Images
Egy menekülteket szállító, Texasból útnak indított busz Washington D. C.-ben 2022. augusztus 11-én.
A hazai menekültügyi szabályozás miatt kiszabott uniós bírságra válaszul a magyar kormány elővette a legújabb – egyelőre csak retorikai – fegyverét a Brüsszel elleni harcban, és már a miniszterelnök is azzal fenyegetőzik, hogy busszal küldjük majd nyugatra a szerb határ felől érkező illegális bevándorlókat. Mint Orbán Viktor sok más ötlete, ez is egy amerikai import, ám ami a republikánusoknak az USA-ban bejött, számos ok miatt nehezen megvalósítható az Európai Unióban.

A hazai menekültügyi szabályozás értelmében minden illegális határátlépőt visszatoloncolnak abba az országba, ahonnan megkísérelt átjutni a határon, a menedékkérelmeket pedig csak a szomszédos országok diplomáciai kirendeltségein lehet beadni. Ezek a szabályok azonban annyira nincsenek összhangban az uniós joggal, hogy az Európai Unió Bírósága nemrég 200 millió eurós – 400-as árfolyammal számolva 80 milliárd forintos – pénzbírsággal sújtotta Magyarországot, mivel az Orbán-kormány az uniós előírás ellenére nem változtatott a magyar szabályozáson.

A bírság összege ráadásul – a magyarországi szabályozás megváltoztatásáig – naponta egymillió euróval, azaz 400 millió forinttal nő. Ha pedig a kabinet változtatni és fizetni sem hajlandó, akkor a hazánknak járó uniós támogatásokból vonja le a bírságot az Európai Bizottság.

Ilyen előzmények után dobta be a magyar kormány a legújabb – egyelőre csak retorikai szinten alkalmazott – fegyverét a Brüsszel elleni harcban: az ígéret szerint Magyarország szervezetten fogja Brüsszel „főterére” szállítani a magyar-szerb határon elfogott illegális bevándorlókat.

A bírság életbe lépésének szeptemberi dátumához közeledve az ötletet, amit az amerikai politikából – egészen pontosan az elmúlt két évben közel 120 ezer menedékkérőt Washington D. C.-be, New Yorkba és Chicagóba buszoztató texasi republikánus kormányzótól, illetve a floridai és arizonai kollégáitól – kölcsönöztek, először még Gulyás Gergely lengette be az egyik kormányinfón. Lehetséges megoldásként arra az esetre, ha nem sikerülne jogi úton kötelezniük az Európai Bizottságot, hogy legalább részben finanszírozzák a schengeni határ védelmét, illetve a kiszabott bírságot sem sikerülne felülvizsgáltatniuk.

Magyarország nem kíván a végtelenségig napi bírságot fizetni, hanem akkor lehetővé fogjuk tenni, hogy, akik szeretnének, azok lépjenek be. És ott felajánljuk nekik az egyirányú jegyet Brüsszelbe, ahol aztán az Európai Bizottsággal nyugodtan tárgyalhatnak a saját ellátásukról

– mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter még augusztus 22-én.

Pár héttel később pedig már az is kikristályosodott, hogy a Volánbusz segítségével akarják végrehajtani a hazánkba kifejezetten a kormányzati akció kedvéért újra beengedett, majd a kötelező adminisztráció után rögtön az unió fővárosába küldött menedékkérők nyugatra szállítását. Ezt Rétvári Bence belügyi államtitkár jelentette be pár héttel később pár Röszke–Brüsszel feliratú sárga busz előtt állva.

Illyés Tibor / MTI Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és a Röszke–Brüsszel feliratú Volánbuszok a Népligetben 2024. szeptember 6-án.

Legutóbb pedig egy rádióinterjújában már maga Orbán Viktor miniszterelnök utalt a tervezett lépésre:

Jó, ha Brüsszel főpolgármestere készül, mert hogyha továbbra is sanyargatnak bennünket mindenfajta büntetésekkel Brüsszelből, akkor meg fogják kapni, amit akarnak, és oda fogjuk szállítani buszokkal a migránsokat a főtérre, jogilag szabályos, kifogásolhatatlan módon, aztán egyék meg, amit főztek maguknak.

Az illegális bevándorlók jogilag szabályosan történő kezelésével egyébként egybevágna, ha az ország északnyugati szegletében, a Győr-Moson-Sopron vármegyében található Vitnyédre tervezett központot valóban a menekültek befogadására szánták volna – ám a kormány tagadta az ezzel kapcsolatos információkat. Gulyás Gergely szerint csak a soproni és a győri iskolásoknak akartak kedveskedni egy új nyári tábor felépítésével. A központ felépítésére a Magyar Hang szerint közel 5 milliárd forintot szántak volna.

A fenyegetés beváltása uniós jogot sértene

Az immáron lassan másfél hónapja tartó fenyegetőzést Brüsszel polgármestere, Philippe Close is elítélte, aki arra kérte országa miniszterelnökét, hogyha elindítanák ezeket a buszokat, akkor ne engedjék be őket a határon. Az ország külügyminisztere pedig „az európai kötelezettségeknek ellentmondó provokációnak” nevezte az ötletet. „A migrációs politika közös kihívás, amelyet minden tagállamnak rendezett módon és szolidaritással kell kezelnie” – fogalmazott Hadja Lahbib.

 

„Magyarország fenyegetése, miszerint saját kezdeményezésére és konzultáció nélkül küldene migránsokat Brüsszelbe, az európai intézmények és a közös politika iránti tisztelet hiányát mutatja” – adott hangot kritikájának a belga kormány menekültügyért és migrációért felelős államtitkára, Nicole de Moor.

 

De uniós szinten is tiltakozást váltott ki az ígéret. Az Európai Bizottság szóvivője, Anitta Hipper ugyanis a Röszke–Brüsszel feliratú buszok láttán egyenesen elfogadhatatlannak nevezte a magyar kormány tervét, ami nemcsak az uniós jogot sértené, hanem a tagállamok közötti őszinte és lojális együttműködés elvét is, továbbá a kölcsönös bizalom mellett a schengeni térség biztonságát is aláásná.

Vagyis a bevándorlók Brüsszelbe buszoztatása körül egyelőre sok a kérdőjel.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik