Belföld

Levelet küldött a fogdából a polgármester az óbudai alakuló ülésre

Varga Jennifer / 24.hu
Bots Dénes, Óbuda-Békásmegyer jegyzője
Varga Jennifer / 24.hu
Bots Dénes, Óbuda-Békásmegyer jegyzője

Kiss László nélkül tartott alakuló ülést az óbudai közgyűlés, miután hiába kérvényezte, nem engedték ki a fogdából a letartóztatásban lévő polgármestert. A hivatal előtt néhány molinót feszítettek ki, hangszóróból pedig A börtön ablakában szólt, miközben a képviselők felállva hallgatták az épületben a Himnuszt.

A DK-s politikust augusztusban tartóztatták le, vesztegetés gyanújával, amit legutóbb december 16-ig meghosszabbítottak. Egyik alpolgármestere, Czeglédy Gergő (vesztegetés gyanújával) szintén letartóztatásban van.

Bots Dénes jegyző először ismertette, hogy

a polgármester köztudomású tényként ismert távollétében a kormányhivatal vezetőjéhez fordult

Kiss László és az alpolgármester, „tartós akadályoztatás miatt”.

Varga Jennifer / 24.hu

Azt a tájékoztatást kapta, hogy a 2013 óta hatályos törvény szerint a polgármester akadályoztatása esetén a korelnök hívja össze és vezeti az alakuló ülést. A napirendi pontokat a jegyző Kiss Lászlónak előterjesztette, és ezeket alá is írta.

Ezután a korelnök, Ujfalvi István vette át a szót, majd megállapították, hogy a testület határozatképes, és megszavazták a napirendi pontokat. Az izgalmasabb rész ezután következett, miután a korelnök bejelentette, hogy Kiss László a fogdában, az üléssel egy időben elmondta a polgármesteri eskü szövegét, és alá is írta azt.

Kiss László egy levelet is eljuttatott a testületnek, melyet Ujfalvi István olvasott fel.

A polgármester arról írt hogy, minden döntésének mozgatója a kerületi polgárok érdeke. Diktatórikusnak nevezte a rendszert, majd arról írt, hogy oligarchákkal nem alkuszik. Állami intézményi keresztényüldözést is említett a levelében, majd kijelentette, hogy

politikai bebörtönzöttként követelem valamennyi politikai fogoly szabadon bocsájtását.

Elutasítja az emberellenes rendszert, folytatta, majd politikai pernek nevezte az ügyét. Kijelentette, hogy törvénytelenséget nem követett el, szerinte ügye kizárólag politikai jellegű. A fideszes képviselőknek nem tetszett, hogy a polgármester levelét felolvasták, ezt kopogással jelezték is.

A fideszes Puskás Péter reagált a polgármester levelére.

Szánalmas ez az egész, ami itt folyik

– kezdte a helyi Fidesz vezetője. Kikérték maguknak, hogy egy politikai performanszt csinálnak az ülésből. Ezzel beírták magukat Óbuda történelmébe – tette hozzá. Budai Sándor Viktor, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt képviselője elmondta, hogy Kiss László és csapata azt ígérték, minden másképp lesz, mint a Fidesznél, de ez nem így történt. Ő azt látja, hogy minden pozícióra túljelentkezés van. Budai szerint a Fidesz új választásokat követelt, de valószínű, hogy ezt egy felmérés miatt elengedték.

Galéria
Varga Jennifer / 24.hu

Puskás Péter ezután arra reagált, hogy a kerületben vissza akarják állítani a tanácsnoki pozíciót, de ezt a Fidesz nem támogatja. A kutyapárt támogatja, de brutálisan soknak tartják a közel egymilliós fizetést.

Ezután ismertette a korelnök a négy javasolt alpolgármester nevét:

  • Béres András,
  • Burján Ferenc,
  • Őri László
  • és Zábó Attila. 

Puskás ezután bejelentette, hogy pártja nem vesz részt az alpolgármesterek megválasztásában. A helyi Fidesz vezetője arról is beszélt, hogy az önkormányzatban megállt a munka, az alpolgármesterek egymásnak tologatják az ügyeket. A Kétfarkú Kutya Párt képviselője pedig arról beszélt, hogy Bérest nem szavazzák meg, mert korábban adócsalással vádolták. Béres ezt cáfolta, szerinte nem is volt eljárás ellene.

A szavazás lezajlott, a jelölteket meg is választották.

Az ülés végén még a többség megszavazta a polgármester és az alpolgármesterek fizetését, valamint az egyik alpolgármester több mint 3 és fél milliós végkielégítését is – a Fidesz képviselőinek tartózkodása és az MKKP-s képviselők nem szavazata mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik