Belföld

Az LMP megemelné Karácsony Gergely és a polgármesterek fizetését

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az LMP a mai napon olyan törvénymódosítást kezdeményezett, mely jelentősen emelné a főpolgármester, a kerületi és megyei jogú városok, illetve a kisebb települések polgármestereinek a fizetését – derül ki a párt közleményéből.

Mint írják, a miniszterek és az országgyűlési képviselők fizetése hosszú évek óta a nemzetgazdasági átlagbérhez viszonyítva kerül meghatározásra, ehhez képest a településvezetők tiszteletdíját nominálisan határozza meg a törvény. Az összeg ráadásul lassan tíz éve változatlan, miközben csak tavaly majd húsz százalék volt az infláció.

Ennek eredményeként például a főpolgármester úgy irányít egy 450 milliárd forintos költségvetésű várost nagyon erős jogosítványokkal, hogy a fizetése alacsonyabb a parlamenti képviselők alapbérénél.

Az LMP szerint az új önkormányzati ciklus kezdete szimbolikus lehetőséget teremet arra, hogy az Országgyűlés rendezze ezt a fenntarthatatlan helyzetet. „A Parlamentnek ki kell mondania, hogy becsüli annyira a településvezetők munkáját, mint a saját képviselőiét, és elismeri, hogy az önkormányzatok legalább olyan fontos szerepet töltenek be a közügyek intézésében, mint az Országgyűlés. Tisztában vagyunk vele, hogy a politikus fizetésének emelése nem népszerű téma, de meggyőződésünk, hogy a tisztesen megfizetett politikusi munka előnyei bőven meghaladják annak költségeit, hiszen szélesíti a politikával foglalkozni akarók körét és csökkenti a korrupciót.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik